Gyümölcsfák kivágásával tartanák távol a medvéket Tusnádfürdőn

Feltérképezte és megszüntetné a tusnádfürdői önkormányzat az okokat, amelyek a városba vonzzák a medvéket. Ennek érdekében 24 gyümölcsfát távolítanak el a település közterületeiről. A növényeket más fajtákkal pótolják.

Önkéntes munkacsoport segítségével mérte fel a tusnádfürdői polgármesteri hivatal a várost érintő medvekérdés meghatározó elemeit – közölték a település hivatalos közösségi oldalán. Az elmúlt évben megvizsgálták azokat az okokat, jelenségeket, amelyek a településre, az ott élő vagy kiránduló emberek közelébe vonzzák a nagyvadakat.Gyümölcsfák eltávolításával szüntetnék meg a medvék egyik táplálékforrását | Fotó: Tusnádfürdő polgármesteri hivatala

Mint írták, ezeket sorban igyekeznek megszüntetni , hogy növeljék a helyi emberek és turisták biztonságát. A felmérés szerint a medvék számára vonzóak a városban az utak, utcák mentén található gyümölcsfák is. Ezekből beazonosítottak 24 darabot, amelyek az elmúlt évben, a gyümölcsérés időszakában a városba bejáró medvék táplálékának 70 százalékát biztosították.

A következő időszakban ezeket a fákat eltávolítják és helyettük újabb fákat ültetnek. Leszögezték: ez a munka a közbiztonságot és a medvékkel való konfliktusok elkerülését szolgálja.

„Tudjuk, hogy kihívás olyan helyen élni, ahol a medvék gyakran károkat okoznak. Ugyanakkor tudjuk azt is, több vonalon kell megoldásokat keresnünk, hogy csökkentsük annak a lehetőségét, hogy károkat okozzanak a medvék” – fogalmazott bejegyzésében a tusnádfürdői polgármesteri hivatal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?