Mit ad nekünk Ukrajna? Főleg vasércet, kábeleket és hengerelt fémárut

Románia legfontosabb exporttermékét a személygépkocsik jelentik Ukrajna viszonylatában.

A vasérc az első számú importtermék, amely Ukrajnából érkezik Romániába, tavaly 188,2 millió euró értékben vásároltunk belőle. Kábeleket 172,3, hengerelt fémárut pedig 65,8 millió euróért importáltunk tavaly a szomszédos országból.

Ukrajna a második legfontosabb műtrágya beszállítónk Bulgária után, 2021-ben 48,5 millió euró volt a szállítmányok értéke. Idén Románia minden bizonnyal nagyobb mértékben szorul majd rá az importra, mint tavaly, mivel a földgáz csillagászati ára miatt a marosvásárhelyi Azomureș nem termel. Kérdéses, milyen mértékben tud majd nekünk szállítani az orosz hadsereg által lerohant Ukrajna.

Fontos tételei még az ukrán importnak a cipőfelsőrészek (48,4 millió euró) és a nyersolaj (37,4 millió euró). Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2021 első 11 hónapjában 1,2 millió euró értékben vásároltunk javakat Ukrajnától.Forrás: Ford Románia

Az Ukrajnával folytatott külkereskedelmünk bőven deficites volt, az oda irányuló export ugyanis mindössze 627,5 millió eurót tett ki, 572,5 millióval maradt el a behozataltól. A legfontosabb exporttermékeink a személygépkocsik voltak, 74,4 millió euró értékben. Valószínű, hogy az autóexport java részét a Dacia adja. Kábeleket nem csak importálunk, hanem exportáltunk is, a kivitel 61 millió eurót tett ki.

Légijárműveket és azokhoz való alkatrészeket 38,1 millió euróért szállítottunk az ukránoknak, gyógyszereket 29,5, dohányárut pedig 23,2 millió euró értékben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?