banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Putyin a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerése mellett döntött

A Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerése mellett döntött hétfő este Vlagyimir Putyin orosz elnök. Döntését tévébeszédében jelentette be, és alá is írta a kelet-ukrajnai szakadár államok elismeréséről szóló elnöki rendeletet.

Putyin tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a „Donyecki Népköztársaság” és Leonyid Paszicsnikkal, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetőjével. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden fog szavazni.Fotó: Agerpres/Xinhua

Az ukrajnai szakadár régiók elismerésének bejelentését megelőzően Putyin Oroszország népéhez hosszú videoüzenetet intézett, amelyben elmondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe.

Az orosz elnök videoüzenetében arról is beszét, hogy kritikus, éles helyzet alakult ki a Donyec-medencében. Putyin azt hangoztatta, hogy a mai Ukrajnát Lenin és a bolsevikok hozták létre, keleten ősi orosz területeket hozzácsatolva. Rámutatott, hogy a mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a „kommunistátlanítás” jegyében. Mint mondta, ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi „kommunistátlanítást” akar, azt Oroszország meg tudja rendezni.

Nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna saját atomfegyvert hoz létre, mondta még Putyin. Rámutatott, hogy Ukrajnának szovjet nukleáris és rakétatechnológiai ismeretei vannak, így hamarabb juthat taktikai nukleáris fegyverhez, mint más országok. Putyin szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut.

Az uniós intézmények vezetői elítélték a a szakadár köztársaságok elismerését

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn közös közleményben ítélte el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a délkelet-ukrajnai szakadár „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” szuverenitásának haladéktalan elismerését jelentette be.

Ursula von der Leyen és Charles Michel közleményükben hangsúlyozta: a lépés a nemzetközi jog és a minszki megállapodások jelentős megsértését jelenti. Az Európai Unió szankciókkal fog reagálni a jogellenes cselekményben részt vevőkkel szemben.

Az Európai Unió ismételten kijelenti, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül – hangsúlyozták az uniós vezetők.

Morawiecki haladéktalan szankciókat szorgalmaz Moszkvával szemben

Az Európai Tanács sürgős összehívását és Moszkvával szembeni szankciók haladéktalan meghirdetését szorgalmazta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő este, reagálva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök  elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét.

Morawiecki a Facebook közösségi fiókján Putyinnak az „önjelölt +köztársaságok+ elismeréséről” szóló döntését a párbeszéd „végleges elutasításának”, a nemzetközi jog „kirívó megsértésének”, Ukrajnával szembeni agresszív cselekedetnek nevezte.

Erre egyértelmű választ kell adni haladéktalan szankciók formájában – írta a lengyel kormányfő, hozzáfűzve: Putyin „csak ezt a nyelvet értheti meg”.

Az orosz-ukrán feszültség legújabb fejleményei kapcsán Morawiecki az Európai Tanács sürgős összehívására szólított fel.

A lengyel kormány kibervédelmi megbízottja, Janusz Cieszynski a Twitteren közölte: Morawiecki  az ukrajnai helyzet miatt már hétfőtől harmadfokúra emelte a kibervédelmi riasztást, az intézkedés március 4-ig lesz érvényben.

Lengyelországban négyfokú a kibertérben fenyegető terrorveszélyre figyelmeztető skála, az orosz-ukrán feszültség miatt február közepétől már érvényben volt a legalacsonyabb, elsőfokú riasztás.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?