Románia a legmagasabb veszélyességi fokozatra emelte Ukrajna kockázati besorolását

Románia határozottan elítéli és a nemzetközi jog súlyos megsértésének tartja a donyecki és luhanszki területek egyoldalúan kinyilvánított függetlenségének Oroszország általi elismerését – szögezte le Klaus Iohannis román államfő az elnöki hivatal honlapján hétfő este közzétett állásfoglalásában.

„Oroszország ezzel a döntéssel megsértette Ukrajna területi épségét és szuverenitását, valamint a minszki megállapodásban vállalt kötelezettségeit. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként Oroszország azt a világbékét és biztonságot veszélyezteti, amelyet éppen a Biztonsági Tanács garantál, tudatosan megsértve az ENSZ alapokmánya és a helsinki egyezmény által szentesített nemzetközi jog alapelveit” – olvasható a román elnök állásfoglalásában.

Iohannis szerint a nemzetközi közösségnek haladéktalanul határozott és félreérthetetlen módon meg kell büntetnie Oroszország „felelőtlen döntését”. Románia továbbra is kiáll Ukrajna területi épsége és szuverenitása mellett, a megfelelő válaszlépésekről pedig nemzetközi partnereivel és szövetségeseivel egyeztetve dönt.Fotó: presidency.ro

A térség biztonsági helyzetének romlására reagálva a külügyminisztérium hétfő késő este – a nyolcszintű figyelmeztetési skálán – a legmagasabb veszélyességi fokozatra emelte Ukrajna kockázati besorolását és a szomszédos ország azonnali elhagyására szólította fel az ott tartózkodó román állampolgárokat. Azt kérik az Ukrajnában lévő állampolgároktól, hogy jelentsék be tartózkodási paramétereiket a külképviseleteknél, vagy a külügyminisztérium konzuli honlapján, kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak és tartsák tiszteletben az ukrán hatóságok intézkedéseit.

Románia már február elején megszervezte a kijevi nagykövetség, az odesszai és csernovici főkonzulátus, illetve az aknaszlatinai konzulátus nélkülözhető személyzetének, illetve a diplomaták családtagjainak hazatérését, de a külképviseletek továbbra is készek konzuli támogatást nyújtani az ezt igénylő, Ukrajnában lévő román állampolgároknak.

(Címlapfotó: presidency.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?