banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Megfizethető(bb) autót gyártana a Tesla

Küszöbön áll a 25 ezer eurós autó építésének kezdete a Tesla Berlin melletti gyárában – közölte a Reuters egy névtelen forrásra hivatkozva.

Elon Musk autógyártó vállalata évek óta arról beszél, hogy egy olcsóbb elektromos autót gyártana. Ám az infláció és az elektromos autók iránti hatalmas kereslet az árak emelkedését eredményezte. Korábban a Tesla már jelezte, hogy egy olcsó elektromos autót dobna piacra.Fotó: Facebook/Tesla

A vezérigazgató a hét végén meglátogatta a Berlin melletti, gruenheide-i üzemet, miután részt vett egy angliai mesterségesintelligencia-csúcstalálkozón. Elon Musk megköszönte az üzem dolgozóinak kemény munkáját . Ugyanezen a megbeszélésen tájékoztatta a munkatársakat a 25 ezer eurós jármű megépítésének konkrét terveiről is – mondta a forrás.

Az nem hangzott el, hogy mikor kezdődne a jelenlegieknél olcsóbb modell gyártása. A Tesla sem meg nem erősítette, sem nem cáfolta a Reuters által közzétett információt.  

Musk régóta beszél egy megfizethetőbb elektromos autó lehetőségéről, de 2022-ben azt mondta, hogy még nem rendelkeznek a megfelelő gyártási technológiával, ezért elvetették a tervet. A névtelen források azt mondták a Reutersnek, hogy az autógyártó egy olyan újítás felé közeledik, amely lehetővé tenné, hogy az elektromos jármű szinte teljes alvázát fröccsöntéssel egy darabban öntsék, ami áttörést jelentene a gyártási folyamat felgyorsításában, és csökkentené a költségeket.

A Tesla jelenlegi legolcsóbb autója a Model 3 Rear-Wheel Drive, melynek az ára, a gyártó honlapja szerint 38 990 dollártól kezdődik. Európában a Model Y a legnépszerűbb Tesla, ennek az ára, alapfelszereltséggel 48 990 dollár.

A közelmúltban a világ harmadik legnagyobb autógyártója, a Stellantis bemutatott egy viszonylag megfizethető árú, alapfelszereltséggel 23 300 eurós modellt, a Citroen e-C3-t. Ez az elektromos autók között kifejezetten olcsónak számít, azonban egy nagyobb utak megtételére nem igazán alkalmas, városi autóról van szó. A Citroen e-C3 a Kínában gyártott Dacia Spring versenytársa lesz. Az Európában gyártott városi elektromos autók átlagára 30 ezer euró közelében van.

Tekintettel a hazai bérekre, borítékolható, hogy a romániai vásárlók jópár évig még akkor sem fognak sorba állni Tesláért, ha az csak 25 ezer euróba kerül majd.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?