Valószínűtlen jóslat: két éven belül ugyannyiba kerülhet egy elektromos autó, mint egy benzines

Egyes elektromos modellek ára a felé kellene csökkenjen, ami fölöttébb valószínűtlen, szinte kizárt.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) arra számít, hogy 2025-re az elektromos autók ugyanannyiba fognak kerülni, mint egy azonos kategóriájú belső égésű motorral felszerelt jármű. „Jelenlegi várakozásaink szerint a 2020-as évek közepére egy szintre kerülnek az Észak Amerikában és az európai piacon forgalmazott kis- és közepes kategóriájú elektromos, illetve belső égésű motoros autók árai” – idézi az economica.net Timar Guelt, az IEA munkatársát.Fotó: Pixabay

Az IEA nem kötötte a közvélemény orrára, hogy mire alapozza ezt a hurráoptimista prognózisát, mely iszonyatosan távol van a jelenlegi piaci realitásoktól. Az Energia Inteligentă Egyesület a napokban tett közzé egy tanulmányt, mely megállapítja, hogy az elektromos autók lényegesen drágábbak, mint hagyományos meghajtású társaik, azonban az üzemeltetésük olcsóbb.

A civil szervezet példaként a Fiat 500 modellt hozza fel, melynek az ára, alapfelszereltséggel, áfa nélkül 11 500 euró. A modell elektromos változata, a Fiat 500 Action e ennek több mint a duplájába, 27 200 euróba kerül. Ha a vásárló igénybe veszik a kormány által biztosított szubvenciót, akkor az ár 17 500 euróra csökken, ami még mindig 52 százalékkal nagyobb a hagyományos változaténál.

Az arányok más márkák azonos modelljei esetében is hasonlóak. A caranddriver.com szakportál adatai szerint a tavalyi év vége felé az Egyesült Államokban egy Hyundai Kona 22 595 dollárba került. A Hyundai Kona Electrica ára ennél 56 százalékkal volt magasabb, 35 295 dollár. A Ford F-150 esetében az eltérés valamivel kisebb, de még mindig hatalmas. A benzines változatot 40 960 dollárért lehetett megvásárolni, míg az elektromos verziót, a Ford F-150 Lightningot 54 769 dollárért. Ez közel 34 százalékkal haladja meg a hagyományos meghajtású verzió árát.

Az elektromos autók gyártási költségei drasztikusan kellene csökkenjenek, hogy 2025-ben ugyanannyiba kerüljenek, mint a hagyományos meghajtású járművek, aminek a valószínűsége minimális. Igaz, hogy az elmúlt időszakban a Tesla csökkentette az árait, azonban ez sokkal inkább marketing volt, mintsem a termelési költségek mérséklődésének a következménye, s több gyártó bejelentette, nem tervezi, hogy kövesse az amerikai konkurens árpolitikáját.

Az eladások terén az IEA 35 százalékos növekedésre számít idén. Ez azt jelentené, hogy globálisan 14 millió elektromos gépkocsit értékesítenének, ami a teljes piac 18 százalékának felel meg. Mivel a kereslet dinamikusan nő, a gyártók részéről nem sok logika volna a drasztikus árcsökkentésben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?