Bár szigorúan büntetik, a használt elektromos autók kilométeróra-állását ugyanúgy meghamisítják egyes kereskedők

Felmérések szerint tavaly több elektromos gépjárművet helyeztek forgalomba Romániában, mint az azt megelőző két évben összesen. Jelenleg több mint 23 ezerre tehető az elektromos meghajtású gépkocsik száma az országban, a szakértők szerint az adatok ilyen irányú alakulása mindenképp korszakváltást jelez a járműiparban. Ugyanakkor érdemes azt is számba venni, hogy a külföldről behozott használt elektromos járművek esetében éppúgy fennáll a csalás veszélye, mint a belsőégésű motorral ellátott autók vonatkozásában. Egy friss kutatás szerint a használt elektromos autók 15,6 százalékának visszatekerték a kilométeróra-állását, megváltoztatták az akkumulátorok valós állapotának paramétereit, továbbá tízből négy gépkocsi korábban karambolozott, amiről nagy valószínűséggel nem értesítik a vásárlót.

Jó év volt a tavalyi Romániában az elektromos autók értékesítése szempontjából, ugyanis 11 611 ilyen járművet helyeztek forgalomba, miközben egy évvel korábban több mint 6800-at, 2020-ban pedig mindössze 3130-at. Ezzel Románia villanyautó-parkja meghaladta a 23 ezret, ami a forgalomban részt vevő járművek alig négy ezrelékét teszi csak ki, de a kereslet látványos megugrása egy korszakváltást jelezhet egy tavaly év végi elemzés szerint.

Egyelőre a kis- és kompakt modellek a legnépszerűbbek Romániában: a forgalomba helyezett villanyautók több mint 35 százaléka a Dacia – egyébként Kínában gyártott – első elektromos modellje, a Spring, a második 9,2 százalékos részesedéssel a Renault ZOE, a harmadik helyre pedig a Volkswagen E-UP modellje jött fel 5,5 százalékkal, leszorítva a dobogóról a jóval drágább Tesla Model 3-at.
Jelenleg egyébként mintegy 3400 nyilvános elektromos autótöltő áll rendelkezésre az ország 1378 településén.

Az elektromos személygépkocsik keresletéhez igazodik a villanyárammal hajtott tömegközlekedési járművek aránya is. Az Eurostat hétfőn közzétett, egyelőre csak tavalyelőtti végleges adatokat tartalmazó kutatása szerint az Európai Unióban 2021-ben 76 százalékkal nőtt az elektromos tömegközlekedési járművek száma 2020-hoz mérten, és valamennyi tagállam előrelépett ezen a téren. Romániában 2021-ben 12 133 elektromos tömegközlekedési jármű volt forgalomban, ezzel Dánia és Németország mellett 100 és 120 százalék közötti növekedést jelentett.

Az elektromos utasszállító járműpark legnagyobb, 120 százalékot meghaladó növekedését Finnországban (136 százalék), Horvátországban (127) és Olaszországban (122) regisztrálták.

Fotó: Borsi Balázs

Kevesebb szó esik ugyanakkor az országba használtan behozott elektromos személyautókról. Olyan járművekről van szó, amelyeket tulajdonosaik környezetvédelmi elhivatottságból, gazdasági szempontok alapján vagy csupán a divatnak való megfelelésből vásárolnak jóval alacsonyabb áron, mint amennyiért a szalonokban kínálják az új példányokat. A használtautó-importőrök azonban ezeknek az esetében sem mindig választják a becsületes módszereket, a minél nagyobb haszon érdekében sok esetben megtévesztik a jóhiszemű vásárlókat.

A határon túlról behozott használt autók „előéletét” külföldi adatbázisokból lekért adatok alapján kikutató Car Vertical cég közzétette legújabb összeállítását, amelyben felhívja a figyelmet a vásárlókra leselkedő veszélyekről, és lesújtó adatokat közöl arról, miképpen verik át az eladók az elektromos járművekre vágyó ügyfeleiket.

Az autók fele korábban balesetezett

Mint írják, sajnos bármelyik elektromos jármű kilométeróra-állása visszatekerhető, mert ugyanolyan digitális számlálót használnak, mint bármely más autó. Hozzáteszik, a pontosságuk ellenére a digitális kilométer-számlálót sokkal könnyebb módosítani, mint a régebbi járművekben található mechanikus kilométer-számlálókat. A Car Vertical szerint Európában a járművek 15,6%-ának visszaforatták a kilométeróráját. Hasonló a helyzet az elektromos járművek arányában is: az európai elektromos autópark 13,4%-ánál változtatták meg a kilométeróra állását.

Ugyanakkor közlik azt is, a használt elektromos járművek 43,6%-a részese volt valamilyen balesetnek, így az elektromos autókban a múltban bekövetkezett károk majdnem olyan gyakoriak, mint a belsőégésű motorokkal ellátott autókban. Kiemelik: ráadásul mivel az elektromos járműveket elsősorban városi ingázásra használják, ez azt jelenti, hogy a balesetek száma valószínűleg nőni fog, ahogy az elektromos járműpark öregszik.

Fotó: Agerpres

A balesetek lehetnek kisebbek vagy súlyosak, amelyek a váz deformációjához, a meghajtó szerkezetek meghibásodásához, idő előtti korrózióhoz, illetve az EV-akkumulátorok károsodásához vezetnek. A károk nagy része javítható, de a meghibásodott EV-akkumulátorokat ki kell cserélni, hogy megőrizzék hatékonyságukat és kiküszöböljék a tűzveszélyt. Az új akkumulátorok azonban drágák, ami egyes tulajdonosokat vagy a viszonteladókat arra készteti, hogy a járművüket „balesetmentesnek” próbálják eladni.

Súlyos gond az akkumulátorok állapotkijelzésének meghamisítása is

A kilométeróra leolvasása alapvető az autó állapotának felméréséhez. A legtöbb elektromosjármű-gyártó legalább 100 000 km garanciát vállal az akkumulátorokra, de ezek általában több mint 320 000 kilométer megtételét is kibírják. A Car Vertical felhívja a figyelmet: a probléma az, hogy nem lehet csak a kilométeróraállás leolvasására hagyatkozni, mivel azt meg lehet hamisítani, illetve az akkumulátor élettartamának kijelzése visszaállítható. A csalók percek alatt megváltoztathatják az értékeket, ami azt eredményezi, hogy a vásárlónak extra óvintézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy megbizonyosodjon az autó valódi értékéről.

„Az akkumulátor cseréje a kapacitástól függően több tízezer euróba, vagy akár az autó értékének a felébe is kerülhet. Ez a legdrágább része egy ilyen autónak, bár az elektromos járművek fenntartása általában olcsóbb a belsőégésű motorral hajtott járművekhez képest” – mondja Matas Buzelis, a Car Vertical kommunikációs igazgatója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?