Sokkal gyorsabban nőtt tavaly az elektromos autók száma, mint az autótöltőké

Az elektromos gépkocsik száma 60 százalékkal nőtt 2022-ben, a töltőállomásoké azonban csak 35 százalékkal.

Gyors ütemben nő az elektromos autótöltők száma, de még mindig túl kevés van belőlük, írja a Ziarul Financiar gazdasági napilap. A Roland Berger üzletvezetési tanácsadó cég által készített tanulmány szerint Romániában 1350 töltőállomás működik, kb. 35 százalékkal több, mint egy, s 60 százalékkal több, mint két évvel korábban. 2018-ban még csak 236 töltőállomás volt az országban, 2019-ben pedig 395.Fotó: Pixabay

Ez látványos növekedés, azonban nem tartja a lépést a járműpark gyarapodásával. A szakemberek szerint az ideális az, ha 10 elektromos járműre jut egy töltőállomás, mi azonban még nagyon messze vagyunk ettől az aránytól. A hazai elektromos autópark 40 ezer járműből áll, ami azt jelenti, hogy körülbelül 4 ezer töltőállomásra volna szükség, háromszor annyira, mint amennyi létezik. Tavaly 60 százalékkal bővült az elektromos járműpark.

„A töltőállomások száma évente körülbelül 300 egységgel nő. Több kezdeményezés is van ennek a támogatására, főleg az országos újjáépítési terv, mely 6500 töltőállomás számára biztosít majd finanszírozást 2026-ig” – olvasható a tanulmányban.

A legtöbb töltőállomás, körülbelül a 30 százalékuk, áruházak és bevásárlóközpontok parkolóiban működik. A gyors- és ultragyors töltőállomások piaci részesedése jelenleg már 42 százalék, ami az elkövetkező időszakban tovább fog nőni. A töltőállomások elsöprő többsége egyetlen autótöltőből áll, 25 százalék 2-3 töltőből, s az állomásoknak mindössze 4 százalékán van háromnál több töltő.

Idehaza az elektromos autópark nagyon gyorsan nő. Tavaly 15 ezer teljesen elektromos és plug-in hibridet írattak forgalomba, 70 százalékkal többet, mint 2021-ben. „Más országokkal összehasonlítva Románia bőkezű ösztönzést biztosít elektromos járművek vásárlásához, azonban világos célokat kellene meghatározni az országos járműpark kibocsátásnak a csökkentésére” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Nemes Szabolcs, a Roland Berger romániai vezető munkatársa.

Kapcsolódók

Kimaradt?