Fejlődőben a zöldautópiac, de sok még a tennivaló

Az Európai Unióban környezetvédelem és a CO2-kibocsátás csökkentése terén jelenleg érvényesülő tendenciákat Románia is követi, és e folyamat egyik fontos pillérét az egyre inkább „zöldebbé” váló autópiac képezi.

Romániában egyre nő az elektromos, valamint a plug-in hibrid autók eladása, és az ilyen járműveknek szánt töltőállomások hálózatának fejlesztését is erőteljesen támogatják mind a hatóságok, mind a magánszektor.

A levegőminőség problémája még megoldásra vár Romániában, és ennek egyik kulcsa az országos monitorozó hálózat bővítésében rejlik, amelyre jelentős összegeket különítettek el a hatóságok.

Felfelé ível Romániában a zöldautók eladása

A romániai Autógyártók és -importőrök Szövetségének (APIA) adatai szerint 2021-ben megduplázódott a forgalomba helyezett zöldautók (100 százalékban elektromos és plug-in hibrid járművek), valamint a teljesen hibrid autók száma, és piaci részesedésük elérte a 15,5 százalékot, ami 2,2-szerese az előző évi aránynak.

Fotók: Borsi Balázs

2021 december 31-én összesen 7 611 039 személyautót tartottak számon Romániában. A jelzett időpontban 13 310-re rúgott az elektromos járművek száma, ezek közül 12 433 személyautó, 309 motorkerékpár, 301 áruszállító gépkocsi, tíz moped, három pedig különleges célra szolgáló jármű volt.

A hivatalos statisztikák szerint tavaly a környezetbarát autók piaci részesedése 7,1 százalék volt, és előző évhez képest megduplázódott (+109,1%) az ebbe a kategóriába tartozó járművek eladása. E tekintetben mindenképpen említésre méltó a plug-in hibrid autók számának jelentős, 178,9 százalékos növekedése, ezekből 2892 darabot vásároltak tavaly.

Ugyanakkor az elektromos autók értékesítése is jelentősen nőtt 2021-ben (+122,3 százalékkal a 2020-as évhez képest), elérve a 6323 darabot.

Az idei év első négy hónapjában 36 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett autók száma Romániában 2021 azonos időszakához mérten. A környezetbarát autók esetében 131,1 százalékos növekedést könyveltek el, ami 19,7 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Érdemes megjegyezni, hogy a 100 százalékban elektromos autók kategóriájában 487,4 százalékos, a plug-in hibridek esetében 159,5 százalékos növekedést regisztráltak tavalyoz képest.

A „villamosított” autók (100 százalékban elektromos és plug-in hibrid), valamint a full hibridek (amelyek külső töltés nélkül is rendelkeznek elektromos meghajtással) 2022 negyedik hónapjának végére 19,7 százalékos piaci részesedést értek el, ami 4,4 százalékkal és 1644 darabbal meghaladja a dízelmotorosok részesedését.

Az elmúlt évben a legkelendőbb 100 százalékban elektromos autók rangsorát a 2021-ben piacra dobott modell, a Dacia Spring vezeti 3068 eladott darabbal, ezt a Volkswagen Up! követi 435 darabbal (+139%) és a Hyundai Kona 384 darabbal (+114,5%).

A plug-in hibrid autók tekintetében a toplistát a Renault Captur vezeti 269 darabbal (14-szeres növekedés 2020-hoz képest), következik a Ford Kuga (261 darab, +203,5%) és a Hyundai Tucson (229 darab, 2021-ben piacra dobott változat).

A külső töltés nélküli hibrid autók közül az első helyen a Toyota Corolla áll 617 darabbal, 9,2%-os növekedéssel 2021-hez képest, ezt követi a Toyota C-HR 579 darabbal és 5,9%-os növekedéssel, majd a Toyota RAV4 400 darabbal, 9,6%-os növekedéssel.

Az elektromos autók iránti kereslet növekedéséhez hozzájárult többek között a Roncsautó Plusz program, amelynek keretében 10.000 euró értékű támogatásban részesülnek mindazok, akik 100%-ban „zöld autót” vásárolnak, és mintegy 4500 eurós támogatás jár plug-in hibrid autó vásárlása esetén.

Az elektromos autókat kiszolgáló töltőállomások országos hálózata

A környezetkímélő gépjárművek elterjedésével a hatóságok elkezdtek kidolgozni egy stratégiát az elektromos és plug-in hibrid autók töltőállomás-hálózatának létrehozására. Ugyanakkor magáncégek is jelentős összegeket fektettek be az elektromos autók töltőpontjainak kiépítésébe.

Az Európai Bizottság által 2022. február 9-én közzétett, Az elektromos járművek feltöltésének árazása Európában című jelentésből kiderül, hogy 2019-ben Romániában 376 nyilvános elektromosautó-töltőállomás működött.

Új hivatalos statisztikák nincsenek e töltőállomások számáról, de a hatóságok legutóbbi becslése szerint az elektromos töltőpontok száma megközelíti a 3000-et, és az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében további 15 000-rel kívánják növelni ezek számát. Az elektromos töltőállomások térképe megtekinthető a www.plugshare.com weboldalon.

A levegő minőségével kapcsolatos problémák

A levegőminőség szempontjából Románia nem áll valami jól, 2021-ben az ország vezette a szennyezettségi negatív toplistát Európában.

Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség egy tanulmánya szerint, amely a www.calitateaer.ro portál által összesített adatokra alapoz, a kén-dioxid óránkénti határértékének túllépését regisztrálták, de mérőállomásonként nem több mint évi 24 alkalommal. A benzol esetében az éves határértéket egy állomáson lépték túl, a nitrogén-dioxid esetében pedig három mérőállomáson regisztrálták az éves határérték túllépését. Az óránkénti határértékeket azonban nem lépték túl több mint évi 18 alkalommal.

A levegőben levő 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10) napi határértékét több mint 35-ször lépték át öt mérőállomás adatai alapján, de az évi határértéket egyszer sem. A PM2,5 szennyezés éves határértékét szintén nem haladták meg a mérések szerint.

Jelenleg Románia ellen kötelezettségszegési eljárás van érvényben a levegő rossz minősége, az Európai Unió által megszabott átlagértékek meghaladása miatt; Bukarest, Brassó és Iaşi helyi hatóságai megoldásokon gondolkodnak. A kötelezettségszegési eljárás legutolsó fázisában Romániát az Európai Unió Bírósága elé állítják.

Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa nemrég azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a helyzet sajnos romlik. Sinkevičius azt mondta, megtörténhet, hogy a rosszabb eredmények egyik oka a megfigyelőállomások számának növekedése, de „egyértelmű”, hogy a gyakorlat nem változik, és a problémák súlyosbodnak. „Sokrétű megoldásra van szükség. Először is, ha szennyezést észlelsz, a szennyezés forrását kell megvizsgálnod, azt, hogy miként lehet a forrásnál csökkenteni a szennyezést” – magyarázta az uniós biztos.

Jelenleg 156 mérőállomáson monitorozzák a levegő minőségét Romániában. Ezek az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózathoz (RNMCA) tartoznak, és reális időben továbbítják az adatokat az Európai Bizottságnak.

Az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózat modernizálását és kibővítését a környezetvédelmi, vízügyi és erdőügyi minisztérium kezdeményezte. 2021. október 22-én a minisztérium bejelentette, hogy az év első felében hat megyében összesen 14 új levegőminőség-mérő állomást helyeztek el. Ugyanakkor megkötötték a szerződést 30 szállópor-koncentrációt (PM10 és PM2,5) mérő berendezés, valamint négy laboratórium vagy mobil mérőberendezés beszerzésére, amelyek több szennyező anyag mérésére alkalmasak.

Az út kezdetén az elektromosautó-akkumulátorok gyártásában

Romániában egyelőre nem gyártanak elektromos autókhoz való akkumulátorokat, a Varta viszont kiszemelte az országot egy ilyen üzem helyszínéül, a beruházás értéke egymilliárd euró. A német Draxlmaier vállalat szintén bejelentette, hogy a következő hat évben 200 millió eurót fektet be Temesváron egy akkumulátorgyárba.

Ugyanakkor a Rombat 2021-ben bejelentette, hogy új bukaresti üzemében megkezdi a lítium-ion akkumulátorcellák gyártását elektromos autók számára.

Az 1996-ban alapított, a frankfurti tőzsdén is jegyzett kanadai Rock Tech Lithium szintén bejelentette, hogy 400 millió eurót fektet be egy elektromos autók alkatrészeit előállító gyárba. Itt állítanák elő az akkumulátorokhoz szükséges lítiumport, a nyersanyagot pedig Kanadából szereznék be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?