Káosz és lassúság: nem tud lépést tartani a töltőhálózat az elektromos autópark növekedésével

2026 augusztusáig 13 ezernél több elektromos autótöltőt kellene felszerelni, amihez két dolog hiányzik: a megfelelő energetikai infrastruktúra és egy egységes fejlesztési stratégia.

Románia az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében vállalta, hogy 2026 augusztusáig 13 ezernél több elektromos autótöltőt állít üzembe. Ez nem csupán merész vállalás, hanem sok szakember szerint valószínűleg kivitelezhetetlen. A vállalás gyakorlatba ültetésének nem használ, hogy az ügy tipikus romániai stílusban, fejetlenül, átgondolatlanul indult, ami miatt egyelőre parkolópályán van.Ez az autótöltő hosszú hónapok óta csak a statisztikákban létezik | Fotó: Pengő Zoltán

„A PNRR-ben van egy fejlesztési stratégia, de át kell dolgozni, mert 13 600 töltőt célzott meg, azonban csak maguknak a töltőknek a költségeivel számolt, az azokhoz szükséges kábelekkel nem” – idézi a Ziarul Financiar Mihai Ivănescut, a hazai autógyártók és importőrök szakmai szervezetének (APIA) az alelnökét.  

„A Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) versenytárgyalásokat szervezett az A7-es autópályán megépítendő töltőállomásokra, melyeken valamennyi nagy kőolajipari cégnek részt kellett volna vennie. A feltétel az volt, hogy legyenek nagy teljesítményű elektromos autótöltőik, cseppfolyós gázuk és hidrogénjük is. Ezt írta elő az EU a helyreállítási tervben, azonban anélkül, hogy készült volna egy megvalósíthatósági tanulmány. Mivel a magasfeszültségű vezetékek nagyon messze vannak onnan, ahol ezeknek a töltőállomásoknak lenniük kellene, egyes szakaszokra senki sem jelentkezett a versenytárgyalásra. Túl nagyok voltak a költségek, gazdaságilag az egész értelmetlen volt. A töltőállomást a legkönnyebb megcsinálni” – nyilatkozta Bogdan C. Nițu, a benzinkutak és elektromos töltőállomások építésével foglalkozó TSG Románia vezérigazgatója.

Elmondása szerint egy év alatt elektromos töltők ezreit lehetne beüzemelni Romániában, azonban hiányzik az ehhez szükséges energetikai infrastruktúra és az összehangolt stratégia.

Sok bába közt…

Azt, hogy a közúti forgalom zöld átállásához létfontosságú infrastruktúra fejlesztése mennyire fejetlenül történik jól példázza, hogy a Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium, a Környezetvédelmi, Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Fejlesztési, Közmunkaügyi és Közigazgatási Minisztérium, valamint az önkormányzatok is foglalkoznak vele. Magyarán ez annyit jelent, hogy nincs gazdája.

Ékes bizonyítéka a dolgok ilyentén állásának, hogy senki sem tudja pontosan, hány elektromos autótöltő van az országban, a 2022 végére vonatkozó becslések 1350 és 1700 között mozognak. Nem létezik „egy intézményeken átnyúló irányítás, mely a romániai fejlesztési terv monitorozási, jelentési, gyakorlatba ültetési és aktualizálási folyamatát koordinálná” – olvasható a Deloitte, A mobilitás jövője Romániában 2022 című tanulmányában.

A dokumentum megállapítja, hogy „nem léteznek a monitorozásra, jelentésre és gyakorlatba ültetésre vonatkozó világos szabályok”, valamint azt, hogy „a minisztériumok eltérő módszertant, adatokat és hipotézéiseket használnak a stratégiáik kidolgozásához”.Fotó: Agerpres

„Romániában jelenleg nem beszélhetünk az autótöltők fejlesztéséről, mivel káosz van. Az állam nem szabályozza ezt az iparágat. Egy sor vállalkozó, cég, befektető vállalta fel ezt a feladatot, s úgy jártak el, ahogy jónak látták, üzletként kezelve a dolgot, ami lényégében nem baj. A probléma az, hogy ha jelenleg tölteni akarod az autódat, akkor 5,6,7 különböző hálózathoz kell legyen kártyád, 5,6,7 céghez kell befizetned pénzt” – mondja Dan Vardie, az Autobest szakportál alapítója.

„A szabályozás nincs kidolgozva. Tulajdonképpen nem is létezik, mivel ez egy teljesen új terület” – nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak Cornel Chivu, a Charger Románia igazgatója.

A Szabad Európa Rádió számításai szerint, ha 1700 autótöltő van az országban, akkor tavaly egyre 15 elektromos- és 92 hibrid autó jutott. 2021-hez képest romlott a helyzet, akkor ugyanis még csak 13, illetve 90 jármű esett egy-egy töltőre. A valóságban kevesebb elektromos töltő működik, mint ahány a statisztikákban szerepel, mivel a Lidl parkolóiban felszerelteket hosszú hónapok óta nem lehet használni. Ezek ingyenes töltők lennének, az áruházlánc pedig így spórol az árammal, csökkentve a kiadásait.

Hol vannak a transzformátorok?

A fő probléma az, hogy az elektromos autópark sokkal gyorsabban gyarapszik, mint a töltők száma. A Roland Berger üzletvezetési tanácsadó cég tanulmánya szerint tavaly az elektromos gépkocsik száma 60 százalékkal nőtt Romániában, a töltőké azonban csak 35 százalékkal. Ha ez a folyamat folytatódni fog, akkor rövidesen gátat szab majd az elektromos autók elterjedésének. „2024-gyel kezdődően, ha nem lesznek változások, ez közvetlenül érinteni fogja az elektromos autók értékesítését” – véli Dan Vardie.

A Ziarul Financiar 2021 tavaszán ezerre becsülte a romániai autótöltők számát, az egyik szakportál ellenben 1500-ra. Ez azt jelenti, hogy két év alatt maximum 700-zal nőtt a számuk. Ennek fényében minimális a valószínűsége annak, hogy 2026 augusztusáig további 13 ezret be lehetne üzemelni, aminek főleg techinai okai vannak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Egy 22 kW-os gyorstöltő fogyasztása nagyságrendileg megegyezik egy kisebb tömbházéval, mondják a szakértők. „Sajnos, amikor az elektromos hálózatokat tervezték, nem vették figyelembe ezeket a fogyasztókat. A helyi közösségeknek elősorban transzformátorokba kell beruházniuk. (…) Hiába szeretnének a helyi önkormányzatok minden sarokra tíz töltőtt felszerelni, mert a hálózat nem bírná el azokat” – nyilatkozta a Szabad Európának Bogdan Varga, a Kolozsvári Műszaki Egyetem mérnök-professzora.

„A jövő elektromos. Most 9 százalék az elektromos autók aránya az eladások terén, s úgy becsüljük, hogy 20 százalékra nő. A növekedés ütemét az elektromos töltők számának a növekedése határozza meg, nem pedig a kormányzati programoké” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Alin Tapalagă, a Porsche Inter Autó vezérigazgatója, a kormányzati programmal az egyébként hasznos Roncsautó Plusz programra célozva.

Kapcsolódók

Kimaradt?