Marcel Boloș: Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt

Nem túlzott a miniszter, a kormányt ugyanis egyáltalán nem érdekli az elszabadult deficit.

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt, nyilatkozta kedden Marcel Boloș pénzügyminiszter. Boloș szerint a deficitnek az Európai Unió legújabb előírásainak megfelelő évi 0,5 százalékpontos csökkentése „nagyon nehéz” kihívás.Fotó: Pixabay

„Egyszerűen nem tudom, hogy egy lehetséges-e egy nagyobb kiigazítás. Idén választási év van, a kiadások csökkentése pedig érzékeny téma a mi országunkban” – nyilatkozta a Bloombergnek a tárcavezető.

Tavaly, a tervezett 4,4 százalék helyett 5,68 százalékos volt a GDP-arányos költségvetési hiány. A Ciolacu-kabinet 2024-ben 5 százalékos deficittel számol. Jelenleg Románia az egyetlen, túlzottdeficit-eljárás alatt álló EU-tagállam.  

Boloș elismerte, hogy a költségvetési hiány jelenlegi szintje kitolta az euró bevezetésének lehetséges időpontját. „Ameddig nem állunk rá az államháztartási konszolidáció egyértelmű pályájára, addig az eurózonához való csatlakozás hosszú távú célkitűzés marad” – idézi Marcel Bolost az Agerpres.

2023 tavaszán Adrian Câciu akkori pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy „az euróövezethez való csatlakozás számára 2029 a horizont. Amit szeretnénk az az, hogy 2026 legyen belőle.” Az államháztartás jelenlegi állapotát tekintve a 2029-es határidő is illuzórikusnak tűnik.

Fennáll a veszélye, hogy a hitelminősítők leminősítsék Romániát a fenntarthatatlan államháztartás miatt. „Beszéltem a hitelminősítő ügynökségekkel, melyek, a választási év tágabb kontextusában a növekvő közkiadásokra figyelmeztettek. Arra biztattam őket, hogy vegyék figyelembe Románia erősségeit a hasonló besorolású államokhoz viszonyítva, például a befektetések magas szintjét és az alacsony eladósodottságot” – mondta Boloș.  

Kapcsolódók

Kimaradt?