Ciolacu: 5,7 százalék lehet az idei költségvetési hiány

A miniszterelnök nem mulasztotta el az alkalmat, hogy durva kirohanást intézzen elődje, Florin Cîțu ellen.

Románia idei GDP-arányos költségvetési hiánya 5,7 százalék lehet, jelentette ki Marcel Ciolacu Kijevben, ahol román-ukrán közös kormányülésre került sor. A miniszterelnök szerint az új deficitcél felvállalása a közeljövőben sorra kerülő költségvetés-kiigazítás keretében történik majd meg.Fotó: Pixabay

A költségvetési hiány kapcsán Ciolacu heves kirohanást intézet Florin Cîțu korábbi pénzügyminiszter és kormányfő, s közvetve a kisebbik kormánypárt, a PNL ellen. „Amikor Cîțu úr 2,7 százalékról 9,2 százalékra növelte a hiányt, senki nem öntötte le magát benzinnel s gyújtotta fel egy téren vagy a televízióban, amiért tönkre tette az országot, 100 milliárd lejjel növelve a deficitet. Senki sem gyújtotta fel magát, amikor 37 százalékról 50 százalékra növelte az államadósságot. Aztán jött egy kormányfő a vörös pestistől, a PSD-től, s három hónap alatt katasztrófa történt, amiért nem 4,4 százalékos hiánnyal zárjuk az évet, amint azt egy miniszterelnökké lett képmutató vállalta, hanem, remélhetőleg 5,5-5,7 százalékkal. Hirtelen ez egy rendkívüli probléma lett” – mondta a nagyobbik kormánypárt elnöke, hozzátéve, hogy az ország gazdasága stabil.

Ciolacu csak arról feledkezett el, hogy Cîțu a koronavírus-járvány tombolása idején, a gazdaságot sújtó rendkívüli körülmények között volt pénzügyminiszter, míg az idei, kezdettől fogva irreális költségvetést a PSD irányítása alatt dolgozta ki a Pénzügyminisztérium.

Ciolacu az USR ellen is támadást intézett, amiatt, hogy az ellenzéki párt megtámadta az Alkotmánybíróságon a kormány megszorító intézkedéscsomagját. „ismét bebizonyosodott, hogy képmutatók. Annak ellenére, hogy beírták az országos helyreállítási tervbe ezeket a reformokat, azt mondták, hogy Romániának meg kell valósítania ezeket a reformokat, tudták, hogy Romániának meg kell valósítania ezeket, az Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy minél nehezebb legyen kezelni a költségvetési hiányt” – mondta a kormányfő.

Ciolacu kijelentése erős csúsztatás, ugyanis a kormány megszorító intézkedései közül kizárólag az adómentességek felszámolása szerepel az országos helyreállítási terv vállalásai között.

Kapcsolódók

Kimaradt?