Aggodalomra nincs ok: van pénz fizetésekre és nyugdíjakra

Van pénze az államnak a fizetésekre és a nyugdíjakra, a pénzügyminisztériumnak van jelenleg egy csaknem 12 milliárd lejes tartaléka – nyilatkozta szombaton Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A kormányfőt annak kapcsán faggatták erről az újságírók, hogy Marcel Boloş pénzügyminiszter sajtóértesülések szerint azt mondta egy koalíciós ülésen, hogy napok óta nem alszik, mert a vártnál alacsonyabb költségvetési bevételek miatt szeptemberben is nőtt a deficit. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ilyen körülmények között az év végéig a minisztérium „leállíthatja a kifizetéseket".

Illusztráció: Pexels

Ciolacu szombaton a téma kapcsán elmondta, a pénzügyminisztériumnak van egy csaknem 12 milliárd lejes tartaléka, és nem fenyegeti a fizetésképtelenség veszélye. Azt is megerősítette, hogy az Európai Bizottsággal folytatott technikai egyeztetések nyomán elhárult annak a veszélye is, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékának megfelelő összegű bírsággal büntessék Romániát a deficitcél túllépése esetén.

Örülök, hogy a pénzügyminiszter ilyen felelős ember, de egyáltalán nem kritikus a helyzet" – fogalmazott, hozzátéve, hogy van pénz a közalkalmazottak fizetésére és a nyugdíjakra.

Megjegyezte azonban, hogy hozzávetőlegesen 1 milliárd lejtől esett el az államkassza azáltal, hogy az ellenzék megtámadta az alkotmánybíróságon a deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvénytervezetet, és emiatt nem tudták gyakorlatba ültetni az adóelkerülés visszaszorítását célzó, illetve az állami intézmények átszervezésére vonatkozó előírásokat. „Megpróbáljuk ezt majd behozni" – jelentette ki.

A miniszterelnök elmondta továbbá, hogy jövő héten tárgyalni fog Marcel Boloşsal, egyebek mellett a 2024-es költségvetésről is, az év végéig ugyanis el akarják fogadni a jövő évi büdzsét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?