Lesújtóan magas a nyolchónapos költségvetési hiány

Közel 10 milliárd lejjel volt nagyobb a deficit augusztus végén, mint 2022 azonos időszakában.

A júliusi 2,43 százalékról augusztus végére 2,66 százalékra nőtt a költségvetési hiány, jelentette be Marcel Boloș. A Pénzügyminisztérium hivatalosan még nem tette közzé a deficitadatot, várhatóan erre szeptember utolsó napjaiban kerül majd sor.Fotó: Pixabay

Nagyon szokatlan, hogy a tárcavezető a minisztérium szokásos hivatalos közleményét megelőzve hozza nyilvánosságra a költségvetési végrehajtás legfrissebb adatait. Ennek a magyarázata minden bizonnyal az, hogy a kormány megszorító intézkedéseket kíván bevezetni október 1-i hatállyal.

Boloș az augusztusi hónap költségvetési adataira nem tért ki, azt azonban közölte, hogy a nyolchónapos deficit összege 42,5 milliárd lej, írja az economedia.ro. Ez közel 10 milliárd lejjel több a tavalyi hiánynál.

Ez azt jelenti, hogy az államháztartás jelenleg sokkal rosszabb állapotban van, mint egy évvel korábban. 2022 augusztusának végén a költségvetés kiadásai 32,98 milliárd lejjel haladták meg a bevételeket, GDP-arányosan pedig 2,40 százalékos volt a deficit. A nyolchónapos hiányból tavaly az év végére 5,68 százalékos lett, így tehát egyáltalán nem tűnnek túlzónak a becslés, mely szerint idén decemberben, kiigazító intézkedések hiányában, 6,84 százalékra hozhat a deficit.

A 2023-as költségvetésben meghatározott 4,4 százalékos deficitcél illuzórikus volta már hosszú hónapok óta teljesen egyértelmű. Ennek fényében tragikomikusan hat, hogy a Pénzügyminisztérium Jelentés a 2023-as makrogazdasági helyzetről és annak a 2024-2026-as időszakra való kivetítéséről című dokumentuma szerint az idei költségvetés tervezete elkészítésének egyik alapelve a „realizmus” volt. Ennek a realizmusnak a jegyében sikerült olyan büdzsét megálmodni, melynek a valós hiánya hozzávetőleg 55 százalékkal nagyobb a tervezettnél.

Kapcsolódók

Kimaradt?