Cîțu szerint a GDP 7 százalékát fordította válságkezelésre a kormány, az EB 1,63 százalékról tud

A kormánynak a gazdaság megsegítését célzó intézkedései 1,54 százalékponttal növelték a költségvetési hiányt.

Nem egyeznek az Európai Bizottság (EB) és a miniszterelnök számításai arról, hogy mennyi pénzt fordított Románia a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak az enyhítésére. A Románia ellen folyamatban levő túlzottdeficit-eljárás kapcsán készített elemzés szerint a kormány a bruttó hazai termék (GDP) 1,63 százalékát fordította válságkezelésre tavaly. Ezek a kormányzati intézkedések 1,54 százalékponttal járultak hozzá a költségvetési hiányhoz.

A dokumentumból kitűnik, az EB nem vette figyelembe, hogy az adóbefizetések elhalasztása is jelentős, a GDP hozzávetőleg 1,8 százalékának megfelelő bevételkiesést okozott az államkasszának. Ha ezt is beszámítjuk, akkor a kormány válságkezelő csomagja a GDP 3,43 százalékát tette ki. Ez az érték azonban még mindig nagyon messze van attól, amit a kormányfő közölt tavaly októberben, egy öntömjénező Facebook-bejegyzésben.

„Példa nélküli Romániában! A gazdaságot támogató csomag az év végéig meg fogja haladni, figyelem, a 7 százalékot” – írta Florin Cîțu. Az EB számításai azt mutatják, nem hogy nem haladta meg, de meg sem közelítette a miniszterelnök által világgá kürtölt értéket.

Az elemzésből az is kiderül, az Európai Bizottság természetesnek vette, hogy a kormányok célzottan támogassák a válság által leginkább sújtott vendéglátóipart. Az EU-ban szinte példátlan módon a Cîțu-kabinet a kisujját sem mozdította az ágazatért, a szóban forgó tétel 0 euróval szerepel a dokumentumban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?