Adrian Câciu: Romániában 11 millió ember sorsa függ az állam közvetlen támogatásától

Az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéseken egy percig sem merült fel a Romániának elkülönített uniós források felfüggesztése – jelentette ki egy keddi szakmai rendezvényen a beruházásokért és európai projektekért felelős miniszter.

Kérdésre válaszolva Adrian Câciu elmondta: a Románia ellen indított túlzottdeficit-eljárás a költségvetési hiány fokozatos csökkentését írja elő.

Ha az intézkedések elégtelennek bizonyulnak, az Európai Bizottság megbírságolhatja a román államot” – magyarázta. Hozzátette, hogy a szankcionálás lehetősége csak elméletben létezik, mert a kormánynak sikerült megértetnie az Európai Bizottsággal a költségvetésre nehezedő nyomásokat, többek között az Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak nyújtott közvetlen és közvetett támogatások hatásait.

Illusztráció: Pixabay A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2023 májusában vezették be az első kiadáscsökkentő intézkedéscsomagot, ám a költségvetési hiány mélyült, ezért egy újabb csomagra is szükség volt.

Hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a közpénzek pazarlásának, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy Romániában – európai mintára – bőkezű szociális ellátórendszerek épültek ki. „Gyakran megfeledkezünk arról, hogy az oktatás, az egészségügy, a védelem és a közbiztonság pénzbe kerül” – jegyezte meg.

Emlékeztetett arra is, hogy jelenleg 11 millió ember sorsa függ közvetlenül a román állam támogatásától, és „a számlát valamennyi állampolgár és a vállalkozások fizetik ki”. „Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mit akarunk ettől az államtól. Egy országnak erős ellátórendszerekre és különösen olyan gazdasági környezetre van szüksége, amelyet az állam ott támogat, ahol értéktöbblet termelődik” – fogalmazott a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?