Különadót vetnének ki a külföldön nyaraló romániaiakra

Különadót vetnének ki a külföldön nyaraló romániaiakra

Különadót fizettetne a külföldön nyaraló romániaiakkal a Turisztikai Munkáltatók Szövetsége, amely személyenként plusz egy euró kifizetését szorgalmazza a célország által alapból fizettetett turisztikai illetéken felül. Elképzelésük szerint a különadóból befolyt pénzt Románia népszerűsítésére fordítanák.

Az egy eurós különadót azokra vetnék ki, akik külföldi nyaralási csomagot vásárolnak majd valamely utazási irodától, de emellett az adót azokra a turistákra is kivetnék, akik saját maguk mennek nyaralni, és nem az utazási irodák ügyfelei.

Dragoș Răducan, a Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetségének elnöke a Digi24-nek elmondta, hogy elegendő lenne az egy eurós különadó minden olyan romániai polgár számára, aki külföldön nyaral. „Romániában nincs pénzünk arra, hogy külföldi úti célokon reklámozzuk magunkat. Akik jönnek, azok véletlenül jönnek. Törökország sikeres modelljéből indultunk ki, amelynek 2028-ig 225 millió eurós promóciós költségvetése van, míg Romániának idén 3 millió eurós költségvetése van ugyanerre” – mondta a román szakember.

Fotók: Pexels

Hozzátette, úgy gondolták, hogy minden romániai turistának, aki elhagyja az országot, részt kell vennie Románia népszerűsítésében. Ez egy sikeres modell volt 30 évvel ezelőtt, amikor az áfa 3%-át a turizmus népszerűsítésére fordították. „Több lehetőségünk is van, az egyik, hogy szerény kiegészítő adót fizetünk. Törökországban személyenként 12 eurót fizetnek. Szeretnénk, ha ezt a pénzt az adott ügynökség adójából vonnák le, hogy kevesebb áfát fizessenek, de a pénznek konkrét célt kellene kitűzni, nem pedig hogy valahová elkerüljön, ahol senki sem tud róla”, taglalta Dragoș Răducan.

„Egy euróban gondolkodunk, próbáljuk megtalálni a módját, hogy ez mindenki számára igazságos legyen. Arra gondolunk, hogy ezt a pénzt az online foglalási oldalak, a légitársaságok szedjék be” – vázolta elképzelését a Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetségének elnöke. Hozzátette, arra várnak, hogy a jelenlegi „pénzügyi-adóügyi vihar” csendesedjen a parlamentben, és akkor hivatalosan is előállnak majd ezzel a javaslattal.

Dragoș Răducan ugyanakkor közölte, miniszteri szinten még nem volt hivatalos megbeszélés a témában. „Voltak nem hivatalos egyeztetések a pénzügyi és a gazdasági minisztériummal, és tárgyalni fogunk az utazási irodákkal, amelyek érthető nem értenek majd egyet ezzel az intézkedéssel, amelyet be akarunk vezetni" – mondta.

A béka ülepe alatt vagyunk a nemzetközi turizmusban

Amint a Maszolon korábban megírtuk, nemzetközi idegenforgalom terén Románia Szerbiával, Litvániával és Lettországgal van egy szinten. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) májusban készült jelentéséből kiderült, hogy idén Spanyolország a legnépszerűbb európai idegenforgalmi célpont, a megkérdezettek 7,6 százaléka ott szeretne nyaralni. Tavaly még Franciaország volt a legnépszerűbb úticél, azonban idén 7,2 százalékkal a második helyre szorult. A dobogó legalsó fokára Olaszország került, ahova az emberek 7 százaléka vágyik. Népszerű célpont Görögország (5,4 százalék), Horvátország (4,6 százalék), Németország (4,3), Portugália (3,8) és Csehország (3,2) is.

Romániát a megkérdezettek hozzávetőleg 1 százaléka nevezte meg célországként. Ugyancsak 1 százalék körüli Ukrajna, Szerbia, Litvánia és Lettország népszerűsége, míg Magyarországé kb. 2 százalék. Az alanyok mintegy negyede nem tervez idén külföldi nyaralást, 3,8 százalék pedig Európán kívülre utazik. A korábbi évekhez képest összességében csökkent a mediterrán régió népszerűsége, ellenben Csehországé, Írországé, Bulgáriáé és Dániáé nőtt.

Az utazási hajlandóság a franciáknál, a belgáknál és a briteknél a legnagyobb, 80, 79, illetve 75 százalék.

Inkább vicc, mintsem reklám

Hónapokon át nem frissülő Facebook-oldal és Youtube-csatorna, semmitmondó szövegek és videók a virtuális térben. Így szeretné megtriplázni az idegenforgalmi minisztérium 2035-ig az országba látogató külföldiek számát, írtuk meg a Maszolon nyár végén.

Fölöttébb optimista célkitűzéseket fogalmaz meg az Országos Idegenforgalmi Stratégia, melyet a közelmúltban bocsátott közvitára a Gazdasági, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium. A dokumentum szerint 2025-ben Romániát 2,8 millió külföldi fogja felkeresni, 86 százalékkal több, mint tavaly.

Ugyanazon periódusban Franciaországban csak 40 százalékos növekedéssel számolnak, annak ellenére, hogy jövőre Párizs nyári olimpiát rendez. A stratégia kidolgozói azzal számolnak, hogy 2035-ben 4,6 millió turista érkezik majd a határon túlról. 2022-ben még csak 1,57 millióan voltak, tehát 13 év alatt meg kellene triplázódjon a számuk. „2035-ig Románia egy jól ismert turisztikai célpont lesz, magas színvonalú, egész évben elérhető, kamatoztatva egyedi kulturális és természeti értékeit, nemzetközi szintű szolgáltatásokat nyújtva” – olvasható a dokumentumban. Ezt leírni a legkönnyebb, megvalósítani már annál nehezebb, főleg annak a fényében, hogy az elmúlt években Románia lényegében semmiféle sikert nem tud felmutatni ezen a téren.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?