Felmérés: a romániaiak negyedének idén nem futja nyaralásra

A családok több mint egyharmada 3 ezer lejnél kevesebből hozza ki a nyaralást.

A román állampolgárok negyede nem nyaral idén, mert nincs rá pénze, derül ki a CEC Bank és a pénzügyi termékeket összehasonlító Finzoom.ro portál által közösen készített közvélemény-kutatásból. Az economedia.ro gazdasági portál által ismertetett, 1390 személy bevonásával végzett felmérés szerint a megkérdezettek 37,5 százaléka kevesebbet szán idén üdülésre, mint a korábbi években.Fotó: Pixabay

A nyaralók 38,5 százaléka 3 ezer lejnél kevesebbet költött vagy szándékozik költeni, mely összeg az egész családra értendő. 11 százalék azok aránya, akik 1000 lejnél kevesebbet szántak erre a célra. 8,1 százalékot tesznek ki azok, akik 6 és 10 ezer lej közti összeget költenek el az idei nyaralás során, s még szűkebb, 5,8 százaléknyi az a réteg, mely 10 ezer lejnél is többől gazdálkodhat az üdülés alatt.

Az alanyok 26,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Fekete-tenger romániai szakaszán tölti a nyári szabadságát, kb. 20 százalék pedig külföldre utazik.

Azért, hogy pénzt takarítsanak meg, a megkérdezettek 82,24 százaléka saját szakállra utazik, s csupán 17,76 százalék veszi igénybe valamely utazási iroda szolgálatait. A nagy többség, 75,05 százalék előzetesen takarékoskodott azért, hogy nyaralhasson, 16,5 százalék pedig üdülési utalványokat és a munkáltatójától kapott extra juttatásokat használja erre a célra. A felmérés alanyainak 5 százaléka rokonoktól és barátoktól kért kölcsön az idei nyaralásra, míg 3,52 százalék bankból vett fel hitelt.

A nyaralás során a készpénz kizárólagos használata több mint kétszer olyan népszerű, mint a kizárólagos kártyás fizetés, 38 százalék a 18 százalék ellenében.

Kapcsolódók

Kimaradt?