Elkerülik Mamaiát a turisták a csillagászati árak miatt

Amihez nagyban hozzájárul a helyi önkormányzat által idén bevezetett napi 94 lejes parkolási adó.

Az utazási korlátozások feloldása miatt idén a tavalyinál sokkal kevesebben akarnak a Fekete-tenger romániai szakaszán nyaralni. „A román tengerparti foglalások száma nálunk 30 százalékkal esett vissza” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Lucia Morariu, az egyik legnagyobb hazai utazási iroda, az Eximtur tulajdonosa. Júniusban hasonló jelenségről számolt be a Maszolnak Tárnoky Marianne, a nagyváradi Domino Tours tulajdonosa is.Fotó: Facebook/MamaiaConstanțaRomânia

Úgy tűnik, hogy az idei év legnagyobb vesztese Mamaia lesz, mely hagyományosan a román tengerpart legnépszerűbb üdülőtelepe. Az Eximturnál 2021-hez képest 50 százalékkal csökkent az oda utazó turisták száma, s más turisztikai ügynökségeknél is hasonló a helyzet.

A külföldi utazások lehetősége mellett ehhez hozzájárultak az elképesztően magas árak is, nincs az a pénz, amit a mamaiai turisztikai vállalkozók ne restellnének elkérni a vendégektől. A közelmúltban bejárta a sajtót a hír, hogy egy mamaiai magánstrandon napi 200 lejt kell fizetnie annak, aki közvetlenül a tenger mellett szeretné leteríteni a lepedőjét, míg egy napernyős nyugágy 150 lejért bérelhető.

Természetesen ezeket a szolgáltatásokat nem kötelező igénybe venni, mivel vannak szabadstrandok is, azonban az önkormányzat által bevezetett napi 96 lejes parkolási adó mindenk autóval érkező turista számára kötelező. „Bíróságon támadtuk meg a parkolási adót. Egy gyerekes család számára, amely 7 napot szeretne itt eltölteni, ez az adó nagy költség, közel 700 lej” – nyilatkozta Anca Nedea, a mamaiai vállalkozók érdekvédelmi szervezetének az ügyvezető igazgatója.

Miközben Mamaiát elkerülik a turisták, a korábban kevésbé népszerű Eforie Nord iránti kereslet nagyban megnőtt. „Azok, akik a járvány idején Mamaián nyaraltak, s van pénzük, most külföldre vágynak, Antalyát vagy Dubajt választják, a kisebb pénzűek pedig Eforie Nordra mennek” – mondja Corina Martin, a Romániai Vendéglátóipari Munkáltatók Szövetségének (FPIOR) főtitkára.

Ágazati üzletemberek becslései Mamaián 20 százalékkal kevesebben nyaralnak idén, mint 2019-ben, Eforie Nordon azonban 30 százalékkal nőtt a vendégek létszáma. „Míg Mamaián kevesebb turista száll meg, nő azok száma, akik a tengerpart déli szakaszát választják. A helyi közigazgatás egyes intézkedései, mint például a parkolási adó, elijesztik a turistákat. Nekünk napi 100/éjszakás szállásajánlatunk is volt, amennyibe Mamaián csak a parkolás kerül” – nyilatkozta Ionuț Nedea, a Litoralulromanesc.ro vezérigazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?