banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Egyre sürgetőbbé válik a Gyilkos-tó körül kialakult válságos helyzet feloldása

Számos műszaki, gazdasági, környezetvédelmi, de még személyes érdekeket is előtérbe helyező probléma akadályozza a Gyilkos-tó és környékének fejlődését. Hargita megye egyik legfontosabb idegenforgalmi célpontjának értékei veszélybe kerültek a telep ügykezelésében, a vendégek ellátásában érdekeltek és a környéken érintett önkormányzatok összetűzésének eredményeként.

Amint arról korábban a Maszol részletesen beszámolt, a Gyilkos-tó és környéke akkor került legutóbb a figyelem középpontjába, amikor az üdülőtelepen működő vállalkozások közösen hívták fel a figyelmet sérelmeikre, illetve közölték a területtel kapcsolatos meglátásaikat. Az öt vállalkozás képviselői egybehangzóan állították: a területet adminisztráló cég, a gyergyószentmiklósi önkormányzat (és Budapest V. kerületének önkormányzata) által alapított Monturist Kft. működése törvényességi kérdéseket vet fel és számos rendellenességet mutat.

Fotó: Varró-Bodóczi Zoltán

A vállalkozók szerint a Monturist ügyvezetése nem fordít kellő figyelmet az üdülőtelep rendben tartására, zöldövezeten is kereskedelmi tevékenységet engedélyezett, a területbérleti díjakat 35 százalékkal megemelte, miközben akadozik a víz- és szennyvízellátás, az áramszolgáltatás. Az önkormányzati cég ügykezelésében levő területen, a Gyilkos-tó közelében kialakított vásártéren működő vállalkozások képviselői azt sem értik, hogyan adhatott ki a Monturist engedélyeket a rendezési tervben zöldövezetként szereplő részre különböző tevékenységekre.

Csergő Tibor gyergyószentmiklósi polgármester szerint azonban a vállalkozók éppen a saját tevékenységeik törvénytelenségéről akarják elterelni a figyelmet, ugyanis „elenyésző azok száma, akik a törvényes utat bejárva alakítgatták volna tevékenységi térfelüket” – fogalmazott korábban. Hozzátette: a „hangadó” vállalkozókat számos esetben megbírságolták már a törvénytelenségek miatt, illetve peres ügy is folyamatban van egyikük ellen.

A megyei tanács a mielőbbi megoldást sürgeti

A legújabb fejlemény az ügyben, hogy Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felkérte Csergő Tibor gyergyószentmiklósi polgármestert és a gyergyószentmiklósi tanács tagjait, hogy szervezzenek mihamarabb tanácsülést, amelyen kiemelten foglalkoznak a Gyilkos-tóval – tájékoztatott közleményében a megyei önkormányzat.

Borboly szerint a Gyilkos-tó jelenlegi helyzetének számos felelőse van. A térség már több mint tizenöt éve a rossz döntések áldozata, azok a felek, akik a település fejlődéséért tenni tudnának, folytonos vitában állnak egymással, támadják egymást.

Borboly Csaba és Csergő Tibor | Fotó: Hargita Megye Tanácsa

„A Gyilkos-tó problémáját átfogóan csakis azok tudják megoldani, akik helyileg érintettek. Egyértelmű fellépésre van szükség, és az összefogásban, a nehéz döntések felvállalásában látom a megoldást. Nagyon sok a visszaélés, a káosz eluralkodott az elmúlt években, ami veszélyezteti a tó létét, ennek a turisztikai vonzerővel bíró természeti csodának a jövőjét. A tó jó természetvédelmi állapota fenntartásának és az ezzel összeegyeztethető turisztikai fejlesztéseknek gátat szabnak minden fél részéről az önös érdekek. Most, amikor számos lehetőség van a fejlesztésre például az európai uniós projektek révén, megannyi ágazati operatív program vagy már meglévő fejlesztési terv van, elkeseredve látom, hogy nem a fejlesztéseken van a hangsúly, hanem az egymás támadásán. A fejlesztésekhez együttműködésre, közös gondolkodásra, elhatározásra, illetve egyetértésre van szükség, ami jelenleg sajnos hiányzik” – fejtette ki Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke hozzátette, első alkalommal van a kialakult helyzet megoldásában együttműködésre nyitott városvezetője Gyergyószentmiklósnak. Hargita Megye Tanácsa éveken át próbálkozott, hogy a régebbi gyergyószentmiklósi városvezetéssel együttdolgozzon a Gyilkos-tó ügyében, azonban ők nem voltak partnerek ebben.

Ezt követően Borboly Csaba iktatott levelet nyújtott át Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármesterének, felkérve, hogy a Gyilkos-tó ügyében szervezzenek mihamarabb egy rendes vagy akár soron kívüli tanácsülést.

„A tervek egyhelyben toporognak az önös érdekek miatt”

„Valóban eljött az idő, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, kibeszélni a problémákat. A felkérést lehetőleg már júliusban teljesíteni tudjuk, tarthatatlan ez az állapot. Sajnos a problémák feltárása a Gyilkos-tó ügyében hisztériát eredményezett, a tervek egyhelyben toporognak az önös érdekek miatt. Mihamarabb konszenzusra kell jutnunk és szoros ütemtervet készítenünk az övezet fejlesztése ügyében” – mondta Csergő Tibor.

A gyilkos-tavi csónakázást szervező Viridis Kft. petícióval fordult Hargita Megye Tanácsához több panaszt is megfogalmazva a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park Adminisztrációjára vonatkozóan.

Fotó: Hegyi Barna

„A témával kapcsolatban a megyei tanács hatásköreit szem előtt tartva, jogászainkkal egyeztetve, bármennyire szeretnénk, nem nyújthatunk segítséget, hiszen ez két fél közötti jogi útra terelődött konfliktus. A pereskedés, ügyészséghez és más szervekhez való fordulás mind csak részleges megoldást tud adni. Minden szerv, amely vizsgálódásba kezd, csupán egy kisebb részt képes átfogni, ahol esetlegesen szankciókat is kirónak, amely ugyancsak a felek közötti szakadékot mélyíti. Megyei tanácsként elkészítettük közel félmillió euróból a menedzsmenttervet a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkra és a Natura 2000-es védett övezetekre. Amíg a perek nem járnak le, Hargita Megye Tanácsa nem kíván részt venni a cirkuszban, a közpénzeket nem lehet szórni. A Gyilkos-tó nem lehet pár személy és intézmény konfliktusának az áldozata. Ezért remélem, hogy rövid időn belül az érintett felek hajlandóságot mutatnak a kiegyezésre és a közös megoldások keresésére. Ha ennek hiányában nem látszik megoldódni a helyzet, ha ennyire nem talál a különböző felek között a szó, ha nem nyitottak arra, hogy az egyetértés útját megkeressék, akkor lehet, hogy az érintett felek képviselői, akik akadályozzák az előrehaladást, cserére szorulnak” – fejtette ki a megyei tanács elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?