Soha nem költöttek még annyi pénzt külföldön a romániai turisták, mint idén

A külföldi turisták által az országba behozott pénzösszeg is megduplázódott 2021 első négy hónapjához képest.

Megpróbálják bepótolni a romániaiak az utazások terén azt, amiről az elmúlt két évben lemaradtak. Az év első négy hónapjában a román állampolgárok 1,9 milliárd dollárt költöttek külföldön, derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) adataiból.Berlin is sok romániai turistát vonz | Fotó: Pixabay/Nikolaus Bader

Ez abszolút rekord, lényegesen meghaladja nem csupán a tavalyi értéket, hanem a koronavírus-járvány kitörése előtti szintet is. 2021-ben, amikor utazási korlátozások voltak érvényben, 953 millió eurót költöttek külföldön a romániai turisták.

2019-ben, amikor maximális fordulatszámon pörgött a turizmus, 1,2 milliárd eurót vittek ki a turisták az országból négy hónap alatt, míg egy évvel korábban 1 milliárdot.

A külföldiek által Romániában elköltött összeg szintén megugrott 2021 első négy hónapjához képest, amikor csak 415 millió euró volt, 995 millió euróra nőtt. Ez azt jelenti, hogy az idegenforgalmi mérleg továbbra is erősen deficites, április végén 976 millió euró volt a mínusz.

2019-ben 2,2 milliárd euró Románia turisztikai mérlegének a hiánya. A járvány előtti utolsó évben a külföldiek 3,1 milliárd eurót költöttek el nálunk, azonban a román állampolgárok határon túli kiruccanásai 5,3milliárd euróba kerültek.

Kapcsolódók

Kimaradt?