Fura ranglista: a turisztikai versenyképesség terén Románia megelőzi Horvátországot és Csehországot is

Az emerging-europe.com szerint a régióban csak Magyarország és Lengyelország jobb nálunk.

Elkészítette a közép- és kelet-európai-, valamint a kaukázusi régió államainak turisztikai versenyképességi rangsorát az emerging-europe.com portál. A Travel Competitiveness Index című felmérésben 23 ország szerepel, melyeket komplex kritériumrendszer alapján rangsoroltak.A törcsvári kastélyra sok külföldi kíváncsi | Fotó: Wikipedia

Románia az előkelő harmadik helyre került, csupán Lengyelország és Magyarország előzte meg. Közvetlenül mögöttünk Horvátország áll a rangsorban, majd Észtország, Csehország, Lettország, Szlovákia, Litvánia és Montenegro következik. Rejtély, hogy a nemzetközi idegenforgalomban viszonylag jelentéktelennek számító Románia hogyan érhetett el dobogós helyezést, a tanulmány szerzői ugyanis nem hozták nyilvánosságra, hogy mely kritériumokat vették figyelembe.

Tény ugyanakkor, hogy Románia, régiós összehasonlításban távolról sem nevezhető népszerű célországnak. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a koronavírus-járvány kitörése előtti utolsó évben, 2019-ben, 12,8 millió külföldi turista fordult meg Romániában, a vendégéjszakák száma pedig 30 millió volt.

Nálunk Magyarország, Csehország, Horvátország és Lengyelország és lényegesen vonzóbb volt, 33, 57, 91, illetve 93 millió vendégéjszakával. A Romániához képest feleakkora területű Bulgáriát kevéssel előztük csak meg, déli szomszédunknál 27 millió volt a vendégéjszakák száma.

Az idegenforgalmi infrastruktúra terén Montenegro végzett az első helyen, ugyanis ott van a legtöbb szálláshely a helyi lakosság számához viszonyítva. A tanulmány szerzői szerint azonban a balkáni országnak is van még hova fejlődnie, mivel több nemzetközi reptérre lenne szüksége, s jobb közlekedési összeköttetésre a tengerpart és a belső területek között.

A koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetet az albánok kezelték a legjobban. „Figyelemre méltó volt az albán turisztikai iparnak a világjárvánnyal szembeni ellenálló képessége” – nyilatkozta  Andrew Wroebel, az emerging-europe.com egyik alapítója.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?