Görögországban, Bulgáriában és Törökországban nyaralt tavaly a legtöbb romániai turista

Bulgária népszerűbb volt 2021-ben, mint a járvány kitörése előtt.

600 ezer romániai nyaralt tavaly Görögországban – jelentette be Georgiosz Sztafylakisz, a görög turizmus promoválásával foglalkozó szervezet romániai vezetője. Ez nagyobb az egy évvel korábbi számnál, azonban még mindig jóval elmarad a 2019-es értéktől, amikor 1 milliónál több román állampolgár utazott Görögországba.Az észak-görögországi üdülőhelyek a legnépszerűbbek | Fotó: Agerpres

Bár kevesebben voltak, mint a koronavírus-járvány előtt, a Romániából érkezők hosszabb időt töltöttek Görögországban, s átlagban fejenként 38 százalékkal többet költöttek, mondta Sztafylakisz. A romániaik zöme, mintegy 70 százalékuk az ország északi, kontinentális részén található üdülőhelyeken nyaraltak. A görög illetékesek arra számítanak, hogy idén a romániai turisták száma meg fogja közelíteni a 2019-es értéket.

A járvány hatalmas érvágást jelentett a görög gazdaság számára, melynek egyik legfontosabb ágazata a turizmus. Tavaly 14 millióan látogattak a mediterrán országba, feleannyian, mint 2019-ben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

2021-ben a romániaiak számára Görögország volt az első számú külföldi turisztikai célpont. A második számú célország Bulgária volt, ahol 461 ezren nyaraltak, kb. 50 százalékkal többen, mint 2019-ben. A népszerűségi listán Törökország volt a harmadik, 238 ezer Romániából érkező látogatóval. A járvány előtt is ez a három ország volt a legnépszerűbb a romániai turisták körében, de más sorrendben.

Kapcsolódók

Kimaradt?