Sok pénzt hozhatna a turisztikai illeték az önkormányzatoknak, ha a szállásadók el nem csalnák

Borszéken feketén megy a vendégfogadás kétharmada, míg Kovásznán, ahol sok a szálloda és kevés a panzió, sokkal tisztábban működik az ágazat.

Körülbelül 30 ezer lej bevétele származott tavaly Borszék önkormányzatának a szálláshelyek által fizetett turisztikai illetékből, ami a vendégek által fizetett szállásdíj 1 százaléka. „A teljes összeget Borszék népszerűsítésére fordítjuk, az önkormányzat még ki is pótolja. A tapasztalat az, hogy a nyomtatott anyagok már nem annyira hatásosak, mint régebben, ezért inkább a közösségi médiában hirdetünk, influenszereket és utazási irodákat hívunk meg Borszékre, de vannak hirdetéseink a rádióban és a televízióban is” – nyilatkozta a Maszolnak Mik József polgármester.

A Borszék promotálására fordított összeg jóval nagyobb is lehetne, azonban sok szállásadó részben vagy teljesen feketén dolgozik, s így kibújik a turisztikai illeték fizetése alól is. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint 2021-ben 7041 turista kereste fel Borszéket, azonban a polgármester szerint a valós szám ennek a duplája-triplája.

Ez minden bizonnyal jogos feltételezés, mivel ha reális lenne a statisztikai adat, feltételezve, hogy a turisztikai idény 120 napos, szezonon kívül pedig a kutya sem teszi be a lábát a Hargitai megyei üdülővárosba, akkor napi 59 turistát kapunk. Hasonlóan hihetetlenül kicsi a vendégéjszakák hivatalos száma is.

Az INS 12 553 vendégéjszakáról tud 2021-ben, vagyis a négyhónapos szezon minden egyes napjára körülbelül 100 jut. Borszéken azonban 605 vendég elszállásolására van kapacitás, a 12 553 vendégéjszaka tehát éves szinten 5,7 százalékos kihasználtságot jelent. Ez teljesen irreális érték, ekkora kihasználtság mellett a szálláshelyek jelentős része csődbe ment volna.Borszéken kevés a turista, de csak a statisztikákban | Fotó: Wikipedia

Mik József szerint, ha a szállásadók tisztán dolgoznának, akkor 100 ezer lej körüli összeg folyt volna be a város kasszájába a turisztikai illetékből. A polgármester szerint elvárható lenne, hogy a szálláshelyek tulajdonosai becsületesen fizessék az illetéket, mivel az ő érdekük Borszék népszerűsítése.

A szállásadók 70 százaléka korrekt

Tusnádfürdőn, az önkormányzat döntése értelmében a turisztikai illeték fix összeg, 1 lej/turista/nap. Ebből tavaly 134 ezer lej folyt be az önkormányzat számlájára. „A szállásadók 70 százaléka korrekt, de vannak olyanok is, akiknél egész hónapban telt ház van, a hónap végén pedig bejelentik, hogy 24 vendégük volt” – mondja Böjte Csaba Ernő alpolgármester.

A tusnádfürdői önkormányzat sokkal kevésbé hatékony az illeték behajtásában, mint a borszéki, hiszen 134 ezer vendégéjszaka után 134 ezer lejt szedett be, ami csak négy és félszerese a borszéki összegnek, míg a vendégéjszakák száma tízszeres. Tusnádfürdőn a közvilágítás és az ivóvízellátás fejlesztésére, valamint a közterületek takarítására fordítják a pénzt. Ha a turizmus visszatér a járvány előtti szintre, s több lesz a bevétel, a város népszerűsítésére is költenek majd, mondja az alpolgármester.

Kovásznán tavaly 622 ezer lej folyt be a turisztikai illetékből, tájékoztatott Gyerő József polgármester. Ez szép összeg, azonban jelentősen elmarad a 2019-es 1,076 millió lejtől. 2019 nagyon jó év volt az idegenforgalom számára: Kovásznán akkor 569 ezer volt a vendégéjszakák száma, míg tavaly, a járvány miatt csak 317 ezer. A háromszéki üdülővárosban a szállásadóknak 2 lej/fő/éj értékű illetéket kell fizetniük.

Az illetékből befolyt pénzt az önkormányzat kizárólag a turizmussal kapcsolatos kiadásokra fordítja: reklámra, információs táblák kihelyezésére, köztéri rendezvényekre, parkokra, közvilágításra, a sípálya és a korcsolyapálya működtetésére. „Nem lenne korrekt, hogy ezeket a pluszköltségeket a helyiek állják” – mondja a polgármester.

Véleménye szerint az adócsalás kevéssé jellemző a kovásznai szállásadókra, aminek a magyarázata az, hogy a szálláshelyek zöme nagy cégek kezében van, kevés a magánemberek által működtetett panzió és vendégház. A turisztikai illeték 2019-ben az önkormányzat saját jövedelmének körülbelül a 10 százalékát tette ki, de tekintélyes bevétel származott a szálláshelyek által fizetett ingatlanadóból és a turizmusban dolgozók személyi jövedelemadójából is.

Egymillióra számítanak

Szovátán jövőre vezetik be a turisztikai illetéket, nyilatkozta Fülöp László Zsolt polgármester. Az önkormányzat már évek óta tervezi ezt, de az elv az, hogy ne vessenek ki új adót, ha annak fejében nem nyújtanak plusz szolgáltatást. Jövőre elkészül az 500 férőhelyes amfiteátrum a fürdőtelepen, ahova az illetékből befolyó pénzből szerveznek majd programokat.

Az önkormányzat becslései szerint az új bevételi forrás évi egymillió lejt jelent majd. Ez többé-kevésbé reálisnak tűnő összeg, figyelembe véve, hogy 2019-ben a vendégéjszakák száma szinte azonos volt Szovátán és Kovásznán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg