Románia turizmusa a járvány évében: elszállt árak, balkáni színvonalú szolgáltatások

Júliusban 44 százalékkal kevesebben nyaraltak, mint egy évvel korábban. A külföldi turisták száma 90 százalékkal csökkent.

Augusztus vége felé, egy szombati nap reggelén kászálódtunk le a vonatról Konstancán. Nem foglaltunk előre szállást, bíztam benne, hogy a helyszínen is meg fogjuk tudni oldani. Így is lett, több feketén dolgozó szállásadó is kliensekre vadászott a peronon. A szoba 7 percre van a parttól, közölte jövendő házigazdánk, egy éjszakára 200 lejbe, 41 euróba kerül.

Ennyi pénzért Európa turisztikai fővárosaiban, Párizsban és Rómában is találni szállást, de a román tengerparton nem számít extrém árnak, rábólintottunk az ajánlatra. A szoba röhejesen giccses berendezése kevésbé volt zavaró, mint a benne uralkodó hőség, egy éjszakát azonban ki lehetett bírni benne.

Másnap indultunk tovább a Kis-Razim tó partján található Jurilovcára. Konstancáról kihívás eljutni a 92 kilométerre fekvő idegenforgalmi településre, főleg hétvégén, amikor a közvetlen buszjáratok nem közlekednek. Az ember jobb híján elbuszozik a középkorban, törökök által alapított Babadagba, ahol átszáll a Tulcea felől érkező járatra, ami elviszi Jurilovcára, s utazik összesen 120 km-t.

A jurilovcai szállást már nem bíztuk a gondviselésre, előre lefoglaltunk egy szobát a falu kikötőjében lehorgonyzott szállodahajón. 300 lej, 62 euró volt egy éjszakára, reggelivel együtt. 2018 végén, Amszterdamban aludtam legutóbb szállodahajón, az körülbelül negyedével olcsóbb volt a jurilovcainál. Az óhitű oroszok alapította faluból motorcsónakkal lehet eljutni a tavat a tengertől elválasztó törmelékgáton kialakított, Gura Portiței nevű üdülőtelepig, az oda-vissza út 70 lejbe kerül. Kajakozásra is van lehetőség a tavon és a nádast szabdaló csatornákon.

Másfél órás detektívmunka eredményeként meg is szereztem a kajakok tulajdonosának, egy bizonyos Ștefannak a telefonszámát. Abban állapodtunk meg, hogy másnap reggel 10-kor találkozunk a kikötőben, de előtte fél órával még beszélünk. Ștefan valószínűleg jobban forgatja az evezőt, mint amennyire megbízható, ugyanis sem fél tízkor, sem később nem vette fel a telefont, vissza sem hívott, s a kikötőben sem jelent meg.

Ha nincs busz, jó a szekér

Szerencsére a kajakozáson kívül van más, alternatív időtöltési lehetőség is Jurilovcán, például Enisala várának megtekintése. Ez egyébként csak elszánt turistáknak ajánlott, ugyanis Jurilovca és Enisala között nem létezik tömegközlekedés, az pedig egyetlen vendéglátással foglalkozó helybelinek sem jutott eszébe, hogy kirándulásokat szervezzen a Razim tó fölé magasodó szirten, a genovaiak által épített erősséghez. Szerencsére a stoppolás itt is működik, s nem elég, hogy ingyen tettük meg az utat, de egyik fuvarozónk két veknivel is megajándékozott.

Jurilovcáról visszajutni Konstancára sem volt egyszerű, mivel a megállóban nincs kiírva a menetrend, s senkit sem találtam, aki meg tudta volna mondani, hogy a hajnali buszon kívül van-e másik járat. A szerencse ezúttal egy Ion nevű kocsis és Costică nevű lova személyében mosolygott ránk. Van egy hangulata a szekerezésnek a nyárutói langymelegben a napszítta dobrudzsai tájban, miközben lószag keveredik a tengeri szél sós leheletével. Nem kényelmes, nem is gyors, de egyértelműen romantikusabb a menetrend szerint közlekedő mikrobusz szűk, fülledt biztonságánál.   

1,3 milliárd euró deficit

A hazai turisztikai szolgáltatások kezdetleges, hiányos jellege, a valóságtól elrugaszkodott, a minőségben nem tükröződő árak miatt hosszú évek óta deficites a hazai idegenforgalom. 2018-ban a határon túl nyaraló román állampolgárok 1,3 milliárd euróval többet vittek ki az országból, mint amennyit a külföldi turisták nálunk elköltöttek. A térség országai közül Romániai az egyetlen, ahol negatív az idegenforgalmi mérleg: Horvátországnak 8,7, Magyarországnak 3,6, Bulgáriának 2,2, Szlovéniának 1,7 milliárd euró volt két éve a nettó nyeresége.

Idén augusztusban romániaiak tízezrei nyaraltak a bulgár tengerparton, a Travel Planner turisztikai irodánál a foglalások száma és a bevétel is duplája volt a tavalyinak. Ebben döntő szerepe lehetett annak, hogy déli szomszédunknál az ár/érték arány jobb az itthoninál, a felkapott Aranyhomokon 20-40 euró közötti árakon lehetett szállodai szobát foglalni a szezonban.

Az augusztusi idegenforgalmi adatok még nem ismertek, a júliusiak pedig jelentős visszaesést mutatnak a tavalyi évhez képest. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a hivatalos szálláshelyeken megszálló turisták száma 44 százalékkal volt kisebb, mint 2019-ben. Belföldiek esetében a visszaesés 34 százalékos volt, míg a külföldieknél 90 százalék. Júliusban mindössze 30 ezer látogató érkezett más országokból, szemben a tavalyi 301 ezerrel.

Kapcsolódók

Kimaradt?