Aquapark-mustra a határ két oldalán: ár-érték arányban jobbak a magyarországi élményfürdők

Egy kétgyerekes családnak 500 lejnél kevesebbel nem érdemes elindulnia, ha egy egész napot szándékozik eltölteni egy hazai élményfürdőben, ahol szaunázni és ebédelni is akar.

Tombol a nyár, a turisztikai főszezon kellős közepén vagyunk, mikor menjen az ember aquaparkba, ha nem most? Románia ezen a területen is jókora lemaradásban van, nem csoda hát, hogy Erdélyből tömegek rándulnak át Magyarországra, az ottani élményfürdőkbe. Az anyaország nem csupán mennyiségileg körözi le Romániát, az árak tekintetében is vonzóbb.Makovecz-féle mesevilág Makón | A szerző felvétele

Aki aquaparkba vágyik, annak vastag kell legyen a pénztárcája. Románia egyik legfelkapottabb ilyen létesítménye a nagyváradi Nymphaea, melynek parkolójában a szezon bármely napján találni autókat a nyugati országrész minden megyéjéből. Pedig a váradi fürdőzés nem olcsó mulatság: a felnőtt napijegy 82 lej, azonban akik valamennyi szaunát ki szeretnék próbálni, összesen 147 lejt kell kipengessenek. A 3-14 évesek számára 45 lej a belépő, családi jegy pedig nincs. Ez azt jelenti, hogy egy négy főből álló családnak minimum 254 lejbe kerül a fürdőzés egy napra, azonban ha a felnőttek szaunázni is akarnak, akkor már 300 lej fölött van a tarifa. Ha ebédelni is akarnak, akkor 500 lejnél kevesebb pénzzel nem érdemes elindulniuk.

Az már csak hab a tortán, hogy amikor utoljára jártam a Nymphaea szauna részlegén, a gőzfürdő nem volt megfelelően felfűtve, ami ilyen árak mellett határozottan dühítő. A váradi aquaparknak tavaly még volt úszómedencéje, idén azonban már nincs, mert a szomszédos városi uszodához csatolták. Mivel a szabadtéri úszómedencét nem köti össze vízvezeték az uszodával, feltölteni nem lehet, üresen, kihasználatlanul áll.

Nem fogták vissza magukat a díjszabás megállapításakor a legújabb romániai aquapark, az Amazonia üzemeltetői sem. Az idén tavasszal átadott temesvári létesítményben hétvégén a felnőtt jegy 150 lejbe kerül, egy kétgyermekes család pedig 290 lejért tölthet el egy napot az aquaparkban. A helyi sajtónak a megnyitás alkalmából készített riportja szerint sok helybéli drágállta a belépőt, s azt mondta, továbbra  is a határ túloldalára jár majd fürdőzni.

Termálvíz és hagyma

Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen Délkelet-Magyarországon gazdag és minőségi a fürdőturisztikai felhozatal. A régió fürdőinek legkülönlegesebbike a Makovecz Imre tervezte makói Hagymatikum, egy architekturális gyöngyszem, ráadásul olcsóbb is, mint romániai vetélytársai. A Hagymatikumban 130 lejért fürdőzni, csúzdázni, szaunázni és úszni is lehet, ráadásul egy szemet-lelket gyönyörködtető épített környezetben.

Nagyváradtól csak egy ugrás a Hajdúszoboszló és Debrecen, mindkettő komoly versenytársa előbbinek a fürdőturizmus terén. A hajdúszoboszlói aquapark a csúszdák terén egyértelműen jobb, változatosabb, mint a Nymphaea, a belépő pedig 130 lej körül van, míg a debreceni Aquaticumban 140 lejbe kerül a teljes körű használatot biztosító jegy.A Hagymatikum főbejárata | A szerző felvétele

A magyarországi aquaparkokban általános a többnyelvű feliratozás, minden információ fel van tüntetve románul is. Ez nem véletlen, ugyanis a határhoz közeli fürdőhelyeken hemzsegnek a román anyanyelvű turisták, s az elmúlt években arra is volt példa, hogy a magyar és a román rendőrség közti együttműködés jegyében közös járőrök felügyelték a közrendet Hajdúszoboszlón. A nagyváradi aquapark környékén fehér hollónak számít a magyar rendszámú gépjármű, ami nem is csoda.

A romániai fürdők szaporodásával, a piaci verseny élesedésével párhuzamosan remélhetőleg javulni fog a szolgáltatásaik ár/érték aránya. Az ígéretes projektek egyike a Toldi nevét viselő nagyszalontai tematikus aquapark, melyet az Arany balladára utaló látványelemekkel tesznek majd egyedivé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?