Drágult a nyaralás, de töretlen az utazási kedv

A romániaiak mintegy 39 százaléka azt állítja, hogy idén egyáltalán nem megy nyári szabadságra, akik pedig igen, azoknak a 73 százaléka Romániában vakációzik – derül ki egy friss felmérésből. László Endre, a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke szerint azonban nagyon nagy az utazási kedv, bár a családoknak spórolniuk kell a magas infláció miatt.

A megkérdezettek mintegy 10 százaléka mondta azt, hogy 1000 lejnél kevesebbet szán a nyaralásra, 25 százalékuk 1000 és 3000 lej közötti összeget, 14,5 százalékuk 3000–6000 lej közötti összeget és csupán 4 százalékuk költene 10 ezer lejnél többet.

Arra a kérdésre, hogy hol tervezik a vakációjukat, a válaszadók több mint 34 százaléka mondta azt, hogy Romániában a tengerparton, 32 százalékuk az országban a hegyvidéken, 7 százalékuk pedig a Romániában élő rokonokhoz látogat el.

Illusztrációk: Adobe Stock

A válaszadók 20 százaléka külföldön tölti idén a szabadságát. Egyébként a felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek közel fele (43 százalék) 3–4 napra megy el nyaralni, 36 százalékuk 7 napot szán vakációzásra, míg 11 százalékuk pedig 10 napot nyaral. A válaszadók több mint fele pihenés céljából megy nyaralni, 30 százalékuk kombinálja a kellemeset a hasznossal, az aktív nyaralást választja.

A szakértő szerint nagy az utazási kedv

László Endre, a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Klaszter elnöke úgy véli, nagyon nagy az utazási kedv annak ellenére, hogy magas az infláció, a családi kasszák is kifogytak és a családoknak sokat kell spórolniuk a megemelkedett árak miatt.

Kérdésünkre elmondta, a legtöbben már lefoglalták a nyaralást, sokan valóban belföldön vakációznak, azonban ez is nagyban függ attól, hogy milyen anyagi forrásokkal rendelkezik a család. „Fontos megjegyezni, hogy inkább azok a családok nyaralnak Romániában, akik vakációs kártyát kapnak a munkáltatójuktól, hiszen a kártyára feltöltött összeget csak belföldön használhatók fel” – tette hozzá László Endre. Ugyanakkor szerint nagyon ügyesen kihasználják ezt a romániaiak és megtalálják a számukra megfelelő belföldi úti célt.

Megtudtuk, a legnépszerűbb külföldi úti célok közé idén bekerült Maderia, az itt nyaralóknak jobban a zsebükbe kell nyúlniuk, de amióta van charter járat, azóta hetente körülbelül 180 turista választja ezt a lehetőséget. „Tudni kell, hogy ez az aktív szabadságot kedvelőknek megfelelő hely, hiszen nem az all inclusive szolgáltatásról és a homokos tengerpartól szól, viszont rengeteg kirándulási lehetőséget kínál Madeira.

A szakértő szerint továbbra is Görögország és Törökország és Bulgária a legnépszerűbb úti cél, majd Olaszország és Spanyolország következik a sorban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?