Fény derült az utazási szokásainkra

Tízből négy romániai polgár utazott külföldre az elmúlt évben, és hasonló arányban (43%) jól meghatározott céllal, pontosan körülhatárolt időre és költségvetéssel utaznak – derül ki egy kedden közzétett tanulmányból.

Az MKOR és az Avis „A románok utazási szokásai" című felmérése szerint a megkérdezettek 90 százaléka mondta, hogy az elmúlt 12 hónapban utazott az országon belül, évente átlagosan hat alkalommal kerítenek sort egy belföldi útra.
Ennél sokkal kevesebben lépték át az országhatárt, tízből csak négyen, az utazások gyakorisága is kisebb, évente átlag 2,4 alkalom.

Fotó: Pexels

Az utazás célja úti céltól függően változik. Külföldre általában szabadidős céllal utaznak: tízből hét válaszadó nyaralni ment legutóbbi külföldi útja során, tízből négy pedig üzleti célból utazott.
Emellett az utazások több mint felénél – úti céltól függetlenül – az utazás átlagos időtartama egy hét.
Ami az utazás megtervezését illeti, a legtöbb válaszadó (43%) jól meghatározott célokat tűzött ki, és jól meghatározott időre és korlátozott költségvetéssel utazik.
A spektrum másik végén azok állnak, akik a könnyebb megoldást részesítik előnybe, a válaszadók mindössze 12 százaléka inkább keres ajánlatokat teljes utazási csomagra, minthogy részleteiben megszervezze az utazását.

Ugyanakkor minden ötödik válaszadó számára fontos a tapasztalatszerzés, őket az új kultúrák megismerése vonzza. Az élmény azok számára is döntő tényező, akik prémium szolgáltatásokat keresnek, hogy emlékezetessé tegyék az utazásukat, de ők mindössze 9 százalékát teszik ki a válaszadóknak.
A „mások tapasztalataira" szinte kizárólag azok hagyatkoznak, akik általában szeretik a közösségi tevékenységeket (10%). Ők rendelkeznek a leghangsúlyosabb digitális jelenléttel, és figyelembe veszik más felhasználók megjegyzéseit és ajánlásait, amikor terméket vagy szolgáltatást választanak.

Az utazásoknak a környezetre vagy a mások életminőségére gyakorolt hatását elenyésző kisebbség veszi figyelembe a tervezés során, mindössze 5 százaléknak számítanak ezek a szempontok – áll a tanulmányban.
Az adatok az MKOR Consulting által az AVIS Romániával közösen, 1746 fős, általános lakossági mintán végzett tanulmányból származnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?