banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Aprópénzt hagynak csak Romániában a külföldi turisták

A hazai idegenforgalom bevételeinek csupán 14 százaléka származik külföldiektől, ami uniós viszonylatban nagyon kevés.

Tavaly a külföldi turisták 1,7 milliárd eurót költöttek Romániában, írja a Ziarul Financiar. Ez az összeg a teljes hazai idegenforgalmi bevétel 14 százalékának felel meg. Az Európai Bizottság adatai szerint egyetlen EU-tagállamban sem volt ennyire kicsi a külföldi látogatók hozzájárulása az ágazat forgalmához.Fotó: Agerpres

Ugyancsak 1,7 milliárd eurót költöttek a külföldiek Szlovákiában, Észtországban, Lettországban és Litvániában, azonban ezek az országok együttesen is kisebbek Romániánál.

Az Európai Unió tagországainak turisztikai bevételeihez a külföldiek átlagban 38 százalékkal járulnak hozzá. Egyes tagállamokban, mint például Magyarországon, Bulgáriában, Luxemburgban, Horvátországban és Észtországban, ez az arány lényegesen nagyobb.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a helyzet annál is rosszabb, amit az Európai Bizottság számai mutatnak. Az INS szerint Romániában tavaly 1,5 millió külföldi fordult meg, jelentős részük üzleti céllal érkezett az országba. Ezek a látogatók átlagban 2700 lejt költöttek, vagyis összesen 4,05 milliárd lejt, ami alig 800 millió eurónak felel meg.

Az idei adatok azt mutatják, hogy nőtt a külföldi látogatók száma.  

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?