Kolozsvári metró: választási humbuk, hogy júniusban elkezdődnének a munkálatok

A metróalagút fúrására szolgáló berendezés leszállítása, összeszerelése és beüzemelése hosszú hónapokba telik, s még azt sem lehet tudni, hogy mikor indítják útnak Románia felé.

A Kolozs megyei önkormányzat május 21-én sürgősségi eljárással kibocsátotta a kolozsvári metró építési engedélyét. A sürgősségi eljárás teljesen indokolatlan, sőt szabálytalan volt, mivel a 2001-ben módosított és kiegészített 50/1991-es törvény egyértelműen kimondja, hogy az csak a közbiztonságot veszélyeztető épületek, sürgős beavatkozást igénylő emlékművek, illetve üzemzavarok, műszaki balesetek, természeti katasztrófák és más, rendkívüli események következményeinek elhárításának céljából alkalmazható.

Az engedélyt aláíró Alin Tișe PNL-s megyei tanácselnök számára is magától értetődő kellett legyen, hogy a kolozsvári metró leghamarabb a XXII. században minősülhet majd műemléknek, a nemléte pedig nem természeti katasztrófa, s a közbiztonságot sem fenyegeti.

Fotó: Gulermak.com.tr

A törvénysértés szagú nagy sietségnek két egyértelmű oka van. Az egyik, hogy Adrian Câciu, az európai projektek minisztere hat nappal korábban mondta ki a nagy nyilvánosság előtt a tényt, hogy a kolozsvári metró az országos helyreállítási tervben (PNRR) szereplő legnagyobb lemaradásban levő beruházás. A másik, hogy választási kampány van, és Emil Boc polgármester újraválasztása múlhat a beruházás valós helyzetének bármi áron való elkendőzésén.

Az engedély kibocsátását követően civil kezdeményezésből aláírásgyűjtés indult azért, hogy kivizsgálják az engedélyeztetési eljárás során elkövetett esetleges törvénytelenségeket. A kezdeményezők többek között azt kifogásolják, az engedélyt anélkül adta ki a megyei önkormányzat, hogy megtörtént volna a régészeti tehermentesítés.

Ebben a tekintetben nem történt szabálytalanság, véli Emődi Tamás műemlékes építész. Elmondása szerint a kolozsvári metró esetén olyan nagyszabású és komplex ásatásokat kell végezni, ami munkagépek alkalmazását, a kutatóárok falainak a kitámasztását, a forgalom elterelését feltételezi, mindehez pedig előzetes építési engedély szükséges.

Júniusi munkakezdés mint választási blöff

Eltekintve a kibocsátása körüli esetleges szabálytalanságoktól, az építési engedély meglétének nincs különösebb jelentősége, az nem több, mint porhintés a közvélemény szemébe. A dokumentum a kolozsvári polgármester pár nappal korábban tett bombasztikus kijelentését hivatott alátámasztani, mely szerint a munkálatok már májusban, de legkésőbb júniusban elkezdődnek. Ez az ígéret egy kolosszális választási hazugság, aminek a megvalósítása műszakilag kivitelezhetetlen.

Az építési engedély kibocsátása és a munkálatok elkezdése között gyakran hosszú hónapok telnek el. A kolozsvári regionális kórház, melynek a megépítése műszakilag egyszerűbb, mint a metróé, 2023 áprilisának végén kapta meg az engedélyt, a munkálatok azonban csak idén április 18-án kezdődtek.

„Bonyolult dolog. A közeljövőben nem fog elkezdődni, előbb előkészítő munkálatokat fognak végezni” – válaszolta a Maszol kérdésére, hogy megvannak-e a feltételei a munkálatok gyors megkezdésére, a Pro Infrastructură Egyesület egyik munkatársa. A nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó szakmai civil szervezet információi szerint a kormány már elkönyvelte, hogy el fog úszni a metróra a PNRR keretösszegéből elkülönített pénz, ezért a Szállítás Operacionális Programba (POT) próbálja meg áttenni a beruházást.  

A metró kivitelezése a majdani vonal nyugati végén kezdődik majd, valahol Szászfenes Gyalu felőli részén, a lakott területen kívül. A beruházás menedzselését jellemző fejetlenséget és a dilettantizmust jól példázza, hogy egy évvel ezelőtt még a vonal másik végén, a szopori negyedben akarták kezdeni a munkálatokat, miután korábban Szászfenesről volt szó, s Emil Boc alaposan meg is indokolta, hogy miért lenne az jó.

„Hogy elférjen az a patkány, amely 3 métert fúr egy nap alatt, nagyon nagy építőtelepre van szükség. Szászfenesen ez azt jelentené, hogy le kell bontani néhány tömbházat. (...) Így tehát, a szabad terep, ahol senki és semmi nem zavar minket, ahol egy házat, egy tömbházat sem bontunk le, az Szopor” – nyilatkozta 2023 áprilisában a polgármester.

Időközben kiderült, hogy ellentétben azzal, amit Boc mondott, Szászfenesen is el lehet kezdeni a munkálatokat. Hogy egész pontosan hol és mikor, egyelőre nem lehet tudni.

„Soká fognak elkezdődni a munkálatok” – nyilatkozta a Maszolnak Albert Zoltán szászfenesi alpolgármester. Elmondása szerint egyelőre még az építőtelep pontos helyszíne sincs kijelölve, a kisajátítások folynak.

Fúrnának, de mivel?

Az Emil Boc által említett patkány, az általában vakondként emlegetett TBM nevű berendezés, amit a metróalagút kifúrásához fognak használni. Egy ilyen berendezés leszállítása, összeszerelése és beüzemelése hosszú hónapokba telik, Kolozsvárra állítólag Indiából hozzák. Romániában először március 5-én kezdte el a munkát egy ilyen fúróberendezés, a Segesvár–Brassó vasútvonal ürmösi alagútjánál, de TBM fogja fúrni a bukaresti T6-os metróvonalat is.

Ellentétben azzal, amit Boc mondott, a nála sokkal kompetensebb Pro Infrastructură Egyesület szerint a TBM-ek maximális haladási sebessége napi 15 méter, azonban az Ürmösnél dolgozó az első 36 napban csupán 50 méterrel jutott előbbre.

Mivel egyelőre nem érkezet hír arról, hogy egyáltalán elindult volna Románia felé, a kolozsvári  metró fúrására szánt TBM ideális esetben is csak valamikor az év vége felé kezdhetné el a munkát. Előkészítő munkálatokat addig is végezhetnek, azonban a metró kivitelezése, objektív okokból még hosszú hónapokig nem kezdődhet el, bármilyen fantazmagóriákkal hitegeti Emil Boc a közvéleményt a választási kampány hevében.

Hátra van még a régészeti tehermentesítés is, ami, a szakemberek véleménye szerint minimum 1 évet vesz majd igénybe. Az Erdélyi Történeti Múzeum már 2023 decemberében aláírta a szerződést a kivitelezővel az ásatások elvégzésére, azonban az önkormányzat még mindig nem adott utasítást azok elkezdésére. Ennek az oka vélhetően az, hogy a feltárás súlyos fennakadásokat fog okozni a közlekedésben, s meg akarták előzni, hogy ez veszélyeztesse Emil Boc újraválasztási esélyeit.

A kolozsvári metró első, 8,8 kilométeres szakaszát kilenc állomással 2026 júniusáig, a felét pedig az idei év végéig kellene befejezni ahhoz, hogy megkapja a PNRR keretében a 300 millió eurós uniós finanszírozást. A teljes, 21,3 kilométeres vonal az előzetes becslések szerint 2,8 milliárd euróba fog kerülni. A beruházás kivitelezője a török Gülermak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?