El kellett volna kezdeni a metróépítést Kolozsváron, de még a régészeti feltáráshoz sem fogtak hozzá

Az önkormányzat egyelőre nem adta ki az utasítást az ásatások megkezdéséhez, pedig az archeológusok készen állnak. Úgy tűnik, Emil Boc polgármesternek nem sürgős.

Hosszú hónapok óta az orránál fogva vezeti a közvéleményt a kolozsvári önkormányzat a metróval kapcsolatos fejlemények és kilátások tekintetében. A kivitelező, a török Gülermak 2023 szeptember 1-jén kezdte el a tervezést, amire az ütemterv értelmében hat hónap állt rendelkezésére. Ez február végén járt le, vagyis a kivitelezőnek elméletileg március 1-jén hozzá kellett volna fognia a munkálatokhoz.

Fotó: gulermak.com.tr

Persze, mindez puszta ábránd és délibáb, ugyanis a Gülermak nemhogy a kivitelezéshez nem foghatott hozzá, de a tervezési szakaszt sem zárhatta le. Ennek az oka az, hogy a régészeti tehermentesítés még el sem kezdődött, márpedig anélkül nem biztos, hogy nem kell módosítani a megállók helyét, esetleg a nyomvonalat bizonyos szakaszokon.

A régészek készen állnak

„Nem tudjuk, várjuk az utasítást a munkálatok megkezdésére. Részünkről minden elő van készítve” – válaszolta George Cupcea projektfelelős, az Erdélyi Történeti Múzeum (MNIT) igazgatóhelyettese írásos megkeresésünkre. A feltárás megkezdésére vonatkozó utasítást az önkormányzatnak kell kiadnia. Mivel ez még várat magára, s a Gülermak sem osztotta meg az elképzeléseit az MNIT-vel, a régészeknek egyelőre fogalmuk sincs, hol kell majd elkezdeniük a munkát.

„Ebben a pillanatban nem lehet tudni, attól függ, hogy mit találunk és sok körülménytől, melyeket nem tudunk befolyásolni” – írta az igazgató a feltárás időtartamát firtató kérdésünkre. Hozzátette, hogy a kivitelezővel megkötött szerződés értelmében 1 év áll az MNTI rendelkezésére a feltárás elvégzésére, hosszabbítási lehetőséggel.

Ezidáig kétszer fordultunk írásos megkereséssel a Gülermakhoz a munkálatok megkezdésével, annak pontos helyével és az alkalmazandó technológiával kapcsolatban, választ azonban nem kaptunk.

Ezeket az információkat egyelőre a kolozsvári önkormányzattól sem sikerült megszereznünk, csupán egy visszaigazolást kaptunk, hogy kérelmünket nyilvántartásba vették. Az, hogy az Emil Boc-adminisztráció nem siet a válaszadással, nagyon is érthető: a kolozsvári polgármester csakis sikerekről szeret kommunikálni, márpedig a metró esetében jelentős késésekről, érthetetlen totojázásról, jelentős összegű uniós pénzek biztosra vehető elbukásáról kellene beszámolnia.

Többet, hamarabb

A kolozsvári önkormányzat arra sem vette a fáradtságot, hogy tájékoztassa a közvéleményt arról, milyen változtatásokat eszközöltek a beruházás ütemtervében az országos helyreállítási terv (PNRR) újratárgyalása során.

A Pénzügyminisztérium honlapján elérhető az Európai Bizottságnak az újratárgyalásra vonatkozó 2023/0428 (NLE) számú dokumentuma, melyben a 128. oldaltól kezdődően találhatók a kolozsvári metróra vonatkozó információk. Ezek egyike így hangzik: „A beruházás végrehajtására 2026. június 30-ig lesz befejezve”. A PNRR keretében finanszírozott beruházások többségét legkésőbb 2026 augusztusában kell átadni.50 százalékot 2024 végéig

Ennél is fontosabb információ található a 143. és 144. oldalon. „A munkálatok legkevesebb 50 százalékának a befejezése” megnevezésű cél mellett, a „Hozzávetőleges időbeosztás” oszlopban ez olvasható: 2024, negyedik negyedév. Tehát a PNRR újratárgyalása során a kormány vállalta, hogy az idei év végéig felerészben végez a kolozsvári metró megépítésével, ami fizikai képtelenség. A dokumentumból az is kiderül, mely munkálatokat kell elvégezni a két határidőig: „strukturális teherbírási munkálatok, állomások, köztes megállók, alagutak, járatok és más építmények”.

Mindezek a követelmények azonosak a kolozsvári metró és a bukaresti M6-os metróvonal PNRR keretében finanszírozni kívánt szakaszainak esetében. Azt, hogy előbbi beruházás mennyire reménytelen helyzetben van, egyértelműen mutatja, hogy a bukaresti metróvonal kivitelezése már decemberben megkezdődött. A băneasai reptéri majdani metróállomáson már öntik a betont, számolt be a napokban az Economedia.ro, a többi metróállomás helyén is folynak kisebb-nagyobb munkálatok, legkésőbb augusztusban pedig elkezdődik az alagút fúrása. Az már csak hab a tortán, hogy az M6-os csak 6,6 km hosszú, míg a kolozsvári metró első szakasza 8,8 km. Ugyanakkor, tekintettel arra, mekkora csúszásban van az ütemtervhez képest, akkor is lehetetlen volna határidőre kivitelezni, ha negyedével rövidebb, a bukarestivel megegyező hosszúságú volna.

Az országos helyreállítási tervben 300 millió euró van elkülönítve a kolozsvári metróra. Hogy ebből mennyi fog elúszni, egyelőre nem lehet tudni. Csak annyi biztos, hogy sok, sőt, nagyon sok.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?