Törökök fogják megépíteni a kolozsvári metrót

Két konzorcium pályázik a több mint 9 milliárd lejes beruházás kivitelezésére, mindkettőt török vállalat vezeti.

A dolgok jelenlegi állása szerint úgy néz ki, hogy török cég építheti majd a kolozsvári metrót, írja az economica.net hírportál. Az október 28-i határidőig két ajánlat érkezett a beruházásra kiírt közbeszerzési eljárás keretében. Az első pályázatot a török Gülermak vezette társulás nyújtotta be, melynek a román Arcada és a francia Alstom hazai leányvállalata is tagja. A másik konzorcium két török vállalatból áll, vezetője a Dogus.Fotó: gulermak.com.tr

Mindkét török pályázónak van tapasztalata a metróépítés területén, részt vettek az isztambuli földalatti közlekedési hálózat kiépítésében.

Az ajánlatok eredeti benyújtási határideje május 9. volt, azonban az önkormányzat amatőr módon menedzselte a közbeszerzési eljárást, aminek következtében több halasztást követően augusztusban fel kellett függeszteni azt. A projekt jelenleg közel féléves késében van az eredeti ütemtervhez képest.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az önkormányzat eredetileg 6,665 milliárd lejért szerette volna megépíttetni a metrót, időközben azonban 9,064 milliárd lejre módosították a költségvetést, amire még rájön az áfa. A kolozsvári metró teljes hossza 21,03 km lesz 19 megállóval. Ebből 7,5 kilométert 9 megállóval 2026 augusztusáig kellene megépíteni, ami versenyfutás lesz az idővel.

Az eredeti ütemterv szerint több mint fél évet szántak volna az ajánlatok elemzésére. Ha ez nem változik, akkor jövő tavasszal hirdethetik ki a közbeszerzési eljárás győztesét.    

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?