Csak a szokásos: újabb halasztást szenvedett a kolozsvári metró

December végén kellett volna kihirdetni a tender nyertesét, ezt most január 27-re módosították.

Elhalasztotta a kolozsvári önkormányzat a metró tervezésére és kivitelezésére kiírt tender eredményhirdetését, adta hírül az economedia.ro gazdasági hírportál. Ez a fejlemény valószínűleg senkit sem lep meg azok közül, akik kezdettől fogva figyelemmel kísérik az elmúlt évtizedek leggrandiózusabb erdélyi önkormányzati beruházásának történéseit.

Az eredményhirdetésre december 27-én kellett volna sort keríteni, azonban a városvezetés egy hónappal odébb, január 27-re tolta a határidőt. „Hatvan munkanap áll rendelkezésre az ajánlatok kiértékelésére. Október 28-án lettek benyújtva, mi pedig megpróbálunk a lehető leghamarabb végezni, 60 munkanap alatt” – nyilatkozta az ajánlatok benyújtását követően Emil Boc.Fotó: gulermak.com.tr

Úgy tűnik, a munkatársai elfelejtették figyelmeztetni a kolozsvári polgármestert, hogy október 28. és december 27. között messze nincs 60 munkanap, magától pedig nem jött rá. A másik magyarázat az lehet, hogy az önkormányzat illetékes szakemberei október  27. óta folyamatosan dolgoznak az ajánlatok kiértékelésén, hétvégéken is.

A mostani halasztás már csak azért is várható volt, mivel az eredeti ütemterv hat hónapot, nem pedig kettőt írt elő az ajánlatok kiértékelésére. Az önkormányzat azért rövidítette le a harmadára, hogy valamennyit ledolgozzon a lemaradásból, amit a beruházás már a közbeszerzési eljárás során összeszedett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A közbeszerzési eljárást márciusban írták ki. Az ajánlatok eredeti benyújtási határideje május 8. volt, a kiértékelésükkel pedig november 30-ig végezni kellett volna. Mindebből semmi sem lett, a határidőket ismételten meghosszabbították, adott pillanatban pedig fel kellett függeszteni a tendert, mivel az önkormányzatnak nem tűnt fel, hogy a költségek rohamos emelkedése miatt a beruházás 2021-ben elfogadott költségvetése teljesen irreálissá vált. Arra, hogy a korábban megállapított összegből lehetetlen megépíteni a metrót, az érdekelt cégek hívták fel a városházi illetékesek figyelmét.

Bármilyen eredménnyel is zárul a tender, az már biztos, hogy a kolozsvári metrót török cég fogja megépíteni. A beruházásra két konzorcium pályázik, s mindkettőt török vállalat vezeti, a Gülermak, illetve a Dogus. A nyertesnek versenyt kell majd futnia az idővel, ugyanis ahhoz, hogy Románia megkapja az országos helyreállítási tervben a kolozsvári metróra elkülönített 300 millió eurót, az első 7,5 kilométert 2026 augusztusáig be kellene fejezni. A beruházás teljes értéke 2,77 milliárd euró.

Kapcsolódók

Kimaradt?