Kolozsvári metró: máris elúszhatott 211 millió lejnyi uniós támogatás

Ahhoz, hogy az országos helyreállítási terv keretében lehessen finanszírozni a beruházás felügyeletét, az év végéig alá kellene írni az arra vonatkozó szerződését, ami kivitelezhetetlen.

Bajban van a kolozsvári önkormányzat a metró megépítésének szakmai felügyeletére októberben kiírt közbeszerzési eljárással. Az ajánlatok benyújtási határidejét immár második alkalommal tolta ki Boc és csapata, az új időpont 2024 január 12. Az eredeti határidő 2023 november 10. volt, amit időközben december 10-re módosítottak, írja az economedia.ro.Fotó: gulermak.com.tr

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy elúszott az erre a célra szánt uniós támogatás. A kolozsvári önkormányzat az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében szerette volna megoldani a beruházás felügyeletének a finanszírozását, ehhez azonban 2023 december 31-ig alá kellene írni a szerződést, ami jelen helyzetben immár lehetetlen.

A metróépítés felügyeletére szánt összeg 211 millió lej. Ez minden idők legnagyobb értékű infrastrukturális tanácsadási szerződése Romániában, szinte duplája annak, amit a Nagyszeben - Pitești autópálya hegyi szakaszaira kötöttek.

A kolozsvári metró jelenleg a tervezés fázisában van. A beruházás kivitelezője a török Gülermak cég, mely már Isztambulban, Varsóban és Dubajban is épített metrót. A kormánynak a közeljövőben kell jóváhagynia 283 millió lej kiutalását a beruházással kapcsolatos kisajátításokra. A metró nyomvonalán végzendő régészeti feltárás december folyamán kellene megkezdődjön, az ásatások előreláthatóan egy évig fognak tartani.   

A kolozsvári metró megépítésének költségeit mintegy 2,7 milliárd euróra becsülik, amiből 300 millió eurót a PNRR keretösszegéből fedeznének.

Kapcsolódók

Kimaradt?