Országos helyreállítási terv: veszélyben a kolozsvári metró és a 27 új kórház

Ezek egy, a Világbank szakemberei által készített, egészen friss tanulmány megszívlelendő következtetései.

Erősen kétséges, hogy sikerül-e megépíteni a kolozsvári metrót és a 27 új kórházat, illetve kórházi részleget az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében. Ez a következtetése annak, az ugyancsak a PNRR költségvetéséből finanszírozott tanulmánynak, melyet a Világbank készített a kormány megrendelésére.

A Világbank a helyreállítási tervben szereplő 30 legnagyobb, 250 millió euró értéket meghaladó beruházás kockázati elemzését készítette el. A szakértők három beruházást soroltak a kritikus kockázatú kategóriába, ami azt jelenti, hogy a kivitelezésük erősen kétséges.Fotó: gov.ro

A tanulmány szerint a kolozsvári metró az eddigi késések miatt került a legmagasabb kockázati szintet jelentő kategóriába. A beruházás összes eddigi szakasza késedelmet szenvedett. Ezt tökéletesen példázza a tervezésre és kivitelezésre kiírt tender, melynek a határidőit  öt alkalommal tolták ki, egyszer pedig fel is függesztették az eljárást. Április 8-án az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) elutasította a tender eredménye ellen benyújtott óvást, ami azt jelenti, hogy a kolozsvári önkormányzat aláírhatja a szerződést a nyertes konzorciummal. Azóta eltelt közel három hét, azonban a szerződést még nem kötötték meg.

A PNRR keretösszegéből 300 millió van elkülönítve a kolozsvári metró számára, ami a beruházás teljes értékének kb. 17 százaléka. Ahhoz, hogy a kolozsvári önkormányzat megkapja a pénzt, a metró első 7,5 kilométerét 2026 augusztusáig meg kellene építeni.

Ugyancsak kritikus kockázati besorolást kapott a 27 új kórház és kórházi részleg létrehozása. Alexandru Rafila egészségügyi miniszternek jelentős késéssel, csak február 22-én sikerült elfogadtatnia a kormánnyal a fejlesztésre kijelölt intézmények végleges listáját. Romániának 2,1 milliárd euró áll rendelkezésére a helyreállítási terv keretében a közegészségügyi rendszer fejlesztésére, az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelésére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kritikus kockázatúnak minősítette a Világbank az erdősítési kampányt is, melyet a tavalyi év novemberében indított a szaktárca. A PNRR 730 millió eurót szán 56 ezer hektár erdő telepítésére környezeti változásoknak erősen kitett területeken.

A tanulmány szerint két másik beruházás esetében nagy a kockázata annak, hogy nem sikerül őket megvalósítani. Ezek a megújuló forrásokat használó új áramtermelési kapacitások létrehozását, illetve a fenntartható városi tömegközlekedés fejlesztését célozzák.

A tanulmányt azért rendelte meg a kormány, hogy annak következtetéseire alapozza az Európai Bizottsággal folytatandó tárgyalásokat a PNRR költségvetésének 2,1 milliárd euróval való csökkentéséről. A forráselvonás annak a következménye, hogy 2020-ban és 2021-ben a román gazdaság jobban teljesítette annál, amire a PNRR kidolgozásánál számítani lehetett.

Kapcsolódók

Kimaradt?