banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Isztambulban és Dubajban is épített már földalatti városi vasutat a kolozsvári metró kivitelezője

A török Gülermak mostanáig 300 km alagutat és 120 metróállomást épített több európai és ázsiai országban.

Csütörtökön írja alá a kolozsvári önkormányzat és a szállításügyi tárca a kolozsvári metró kivitelezési szerződését. A közbeszerzési eljárás nyertese a török Gülermak, a francia Alstom és a román Arcada cégek alkotta konzorcium. A beruházás becsült értéke hozzávetőleg 9 milliárd lej, amire még rájön az áfa. Ebből 300 millió euró, közel 1,5 milliárd lej, az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében érkezik, amennyiben a sikerül határidőre végezni a munkálatokkal.Fotó: gulermak.com.tr

A nyertes konzorcium vezetője, a Gülermak Agir Sanayi Insaat ve Taahhüt komoly tapasztalattal rendelkezik a metróépítés terén. Az ankarai székhelyű, 1958-ban alapított részvénytársaság mostanáig 300 km hosszúságú alagutat, 1300 km vasútvonalat és 120 metróállomást épített világszerte.

A török vállalat volt a kivitelezője több isztambuli metróvonalnak, de épített metrót Varsóban, Ankarában, Dubajban és az indiai Laknauban, valamint dolgozott vasút- és villamosvonalak építésén is. Jelenleg Isztambulban, Delhiben, valamint az indiai Puna, Kanpur és Szurat városokban épít metrót a Gülermak.

A cég egyik referenciamunkája a dubaji Expo 2020 nevű metróvonal megépítése. Ez egy 15 kilométeres két sínpáras metró, két földalatti és öt felszíni állomással, melynek a megépítése 2,8 milliárd dollárba került.  

A közszállítási infrastruktúra mellett a Gülermak vízerőműveket, cement-, cukor- és üveggyárakat is épített, valamint saját nehézipari termelési kapacitással is rendelkezik, melynek termékeit 50 országba exportálja.

Az, hogy elnyerte a megbízatást a kolozsvári metró megépítésére, nem jelenti azt, hogy minden munkálatot a hármas konzorcium végez majd, minden bizonnyal számos alvállalkozót vonnak majd be a projektbe. Szakmai hátteréből fakadóan a Gülermak a szakértelmet és a szükséges technológiát biztosíthatja a beruházás számára. A világ jelentős vasúti gyártói közé tartozó francia Alstom a szerelvényekkel, valamint a jelző- és biztosítóberendezésekkel szállhat be a beruházásba.  

A kolozsvári metró 21,03 kilométeres lesz, 19 állomással. A kivitelezőnek a szerződés aláírásától számítva 96 hónap, vagyis nyolc év áll majd rendelkezésére a tervezésre és a munkálatok elvégzésére. Ebből 9,16 kilométert kilenc állomással 2026 augusztusáig kellene befejezni ahhoz, hogy a beruházás megkapja a PNRR-ben erre a célra elkülönített 300 millió eurót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?