Totojázik a kolozsvári önkormányzat a metróépítés szerződésének megkötésével

Április 8-án eldőlt, hogy a polgármesteri hivatal szerződhet a tender győztesével, de azóta meg sem keresték a török céget, hogy nekikezdjenek a szerződés előkészítésének.

Nem siet a metró kivitelezési szerződésének az aláírásával a kolozsvári önkormányzat, ami nem is csoda, elvégre a tét mindössze 300 millió euró. Ekkora összeg van elkülönítve az országos helyreállítási tervben (PNRR) az első erdélyi metró megépítésének finanszírozására, azonban egy lényeges feltétellel: az első 7,5 kilométert be kell fejezni 2026 augusztusáig.Fotó: Gulermak.com.tr

Az önkormányzat február végén nevezte meg a tender nyertesét, mely a török Gülermak, a francia Alstom és a román Arcada cégek alkotta konzorcium. A vesztes Domus óvást nyújtott be, azonban az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) április 8-án nyilvánosságra hozott döntésében elutasította azt.

Bár a Domusnak jogában állt bíróságra vinni az ügyet, a kolozsvári önkormányzat megköthette volna a szerződést, azonban erre a mai napig sem került sor. „Megköthettem volna a szerződést, de azt mondtam, hogy nem sietem el. Egy teljesen végleges döntésre vártam, a bíróság ítéletére” – nyilatkozta az economedia.ro gazdasági hírportálnak Emil Boc. Az economedia.ro érdeklődésére a Gülermak képviselői azt közölték, hogy a kolozsvári önkormányzattól mostanáig nem keresték meg őket az aláírandó szerződés előkészítésének ügyében.

„Úgy tűnik, hogy Emil Bocnak van ideje bőven” – nyilatkozta Horațiu Cosma, a szállításügyi minisztérium korábbi USR-s államtitkára. Minden jel arra mutat, hogy ezt a kolozsvári polgármester is így gondolja. „Ez a projekt minden szempontból az ütemterv szerint halad. (…) A hét végéig tudni fogjuk, hogy benyújtottak-e bírósági keresetet. Amennyiben nem, a jövő héten felvehetjük a kapcsolatot a céggel és elindíthatjuk a folyamatot. (…) Június 15-ig a szerződés biztosan meg lesz kötve. Ha lesz is óvás, nekem jogom van aláírni a szerződést” – nyilatkozta Emil Boc.

Minden jel arra mutat, hogy a cluj24.ro hírportál sokkal jobban értesült, mint a kolozsvári városvezetés. Az online újság május 3-án megkeresték a Dogus jogi képviseletét ellátó Nemeș-Voicu-Bilan bukaresti ügyvédi irodát, melytől azt a választ kaptál, hogy a török vállalat nem fordul jogorvoslatért a bírósághoz.

A polgármester állítása, miszerint minden az előzetes ütemezés szerint halad, nem felel meg a valóságnak. Az eredeti ütemterv szerint a közbeszerzési eljárást eredményhirdetési november 30-ra volt kitűzve, azonban három hónapos késéssel került rá sor. Azóta két hónapnál több telt el, de a kolozsvári önkormányzat illetékesei még csak el sem kezdték a szerződés előkészítését.

Ionuț Ciurea, a nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület elnöke már tavaly szeptemberben látta a jövőt, azt nyilatkozta, hogy a szerződést legjobb esetben is csak 2023 júniusában fogják aláírni. Az, hogy a kolozsvári önkormányzat versenyt fut az idővel, s erősen kétséges, be tudja-e fejezni időre a beruházás első fázisát, valószínűleg csak Emil Boc és közeli munkatársai számára nem világos. 2026 augusztusának végéig három év és négy teljes hónap sincs, s a metrót meg kell tervezni, mielőtt a munkálatok elkezdődnének.

A Világbank a napokban tette közzé a bukaresti kormány megrendelésére készített tanulmányát a PNRR-ben szereplő beruházásokról. Ebben a kolozsvári metrót kritikus kockázatúnak minősítette, ami azt jelenti, erősen kétséges, hogy sikerül-e határidőre befejezni a beruházást, könnyen leveszhet az arra elkülönített pénz. Bocnak persze a feje sem fáj, s nem is csoda, hiszen 2028 még messze van, a 2024-es helyhatósági választásokon pedig a metrómegállók látványterveinek jó eséllyel biztosítaniuk kell egy újabb polgármesteri mandátumot.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?