Kolozsvári metró: újabb halasztás, immár az ötödik tíz hónap alatt

Jelenleg úgy néz ki, február 28-ig választja ki az önkormányzat, hogy melyik cég építheti meg a kolozsvári metrót. Ez már a negyedik időpontja az eredményhirdetésnek.

A már megszokott stílusban és professzionalizmussal folytatódik a kolozsvári metró projekt. A kincses város önkormányzata újabb egy hónappal halasztotta el a tender eredményhirdetését. A dolgok jelenlegi állása szerint február 28-án derül majd ki, hogy melyik pályázó építheti meg az első erdélyi metrót.Fotó: gulermak.com.tr

Az újabb halasztás várható volt, mivel a két pályázó október 28-án nyújtotta be az ajánlatait. Eredetileg hat hónapnál több volt szánva a pályázatok kiértékelésére, azonban ezt a kolozsvári önkormányzat két hónapra csökkentette azért, hogy részben ledolgozza a korábban összegyűlt lemaradást. A december végi határidő természetesen irreális volt, ezért kellett először januárra, most pedig február végére kitolni.

A jelenlegi immár az ötödik halasztás, korábban ugyanis háromszor tolták odébb a pályázatok leadási határidejét, amihez jön még egy felfüggesztés is. Ez figyelemre méltó teljesítmény, mivel a közbeszerzési eljárás tavaly márciusban lett meghirdetve, sokat elmond a kolozsvári önkormányzat menedzselési képességeiről. Az eredeti elképzelés szerint november végén kellett volna kihirdetni a tender győztesét.

Bármelyik pályázó lesz a győztes, az már biztos, hogy török cég építheti meg a kolozsvári metrót. A feladat elvégzésére két konzorcium jelentkezett, az egyiket a Gülermak, míg a másikat a Dogus vezeti. Mindkét vállalatnak van tapasztalata a metróépítés terén.

A kiírás értelmében a győztesnek a szerződés aláírásától számítva négy év áll majd rendelkezésére a metró megtervezésére és az első 9,16 kilométer megépítésére. Ahhoz, hogy a kolozsvári önkormányzat megkapja az országos helyreállítása tervben (PNRR) erre a célra elkülönített 300 millió eurót, a munkálatokat 2026 augusztusáig be kellene fejezni, ami azt jelenti, hogy igencsak szorít az idő, rengeteg pénzbe kerülhetnek a folyamatos halasztások.

Kapcsolódók

Kimaradt?