Második nekifutásra sem sikerült ellenőr céget találni a kolozsvári metróépítéshez

Túl kevés pénzt ajánl a helyi önkormányzat, egyetlen céget sem érdekel a 13 évre szóló szerződés.

Bár nagy nehezen, öt halasztást és egy felfüggesztést követően február utolsó napján végre kihirdették a kolozsvári metró megépítésére kiírt tender győztesét, a Boc-adminisztráció továbbra sem brillírozik a közbeszerzési eljárások lebonyolítása terén.Fotó: Pixabay

Második nekifutásra is kudarccal zárult az önkormányzat által kolozsvári metró megépítését célzó szerződés ellenőrzésére kiírt tender, írja az economedia.ro. A Közbeszerzésének Elektronikus Rendszerébe (SEAP) feltöltött közbeszerzési eljárást február 28-án törölték, valószínűleg azért, mert egyetlen ajánlat sem érkezett.

Első alkalommal december 13-án érvénytelenítették a tendert, akkor is az érdeklődők hiánya miatt. Az első kiíráskor a 156 hónapra, vagyis 13 évre szóló szerződés maximális értékét 125 millió lejben határozta meg a kolozsvári önkormányzat. A második kiíráskor ezt 15 millióval megemelték, de úgy tűnik, hogy az még mindig elmarad a potenciális jelentkezők elvárásaitól.

A metró kivitelezési szerződésének az ellenőrzésére azért kell egy céget szerződtetni, mivel az meghaladja a kolozsvári polgármesteri hivatal kompetenciáit, ugyanis nincs vasúti beruházásokkal foglalkozó osztálya.

A beruházásra kiírt tendert egy török-francia-román konzorcium nyerte meg, valamivel több, mint 9 milliárd lejért, amire még rájön az áfa. A vesztes pályázó egy török társulás, melynek az eredményhirdetéstől számolva 10 nap áll rendelkezésére, hogy óvást nyújtson be. Ha erre nem kerül sor, akkor az önkormányzat leszerződhet a Gülermak vezette konzorciummal.

Kapcsolódók

Kimaradt?