Kevesebb háztartási gépet és informatikai cikket vásároltunk tavaly

Mennyiségileg hozzávetőleg 5 százalékkal csökkentek az eladások, bár az árbevétel 8,6 százalékkal nőtt.

Rekordot döntött 2022-ben az elektronikai és elektrotechnikai termékek piaca, az árbevétel hozzávetőleg 4,9 milliárd euró volt, írja a Ziarul Financiar a Gfk piackutató cég adatai alapján. Ez 8,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.Fotó: Agerpres

A piaci szereplők elmondása szerint azonban a növekedés kizárólag a drágulásnak köszönhető, mennyiségileg visszaestek az eladások. Ennek a pontos mértékét nehéz megállapítani, azonban a háztartási gépek, a televíziók, a elektronikai cikkek, az informatikai és a telekommunikációs termékek esetében 5 százalék körül volt.

A gazdasági szakemberek szerint általában ez a piac az, mely a leghamarabb jelzi a fogyasztás alakulását az elkövetkező időszakban, a tavalyi adatok tehát egyáltalán nem biztatóak. Az ágazati üzletemberek arra számítanak, hogy az idei év hasonlóan nehéz lesz, mint a tavalyi, azonban nem számítanak olyan mértékű visszaesésére, mint az előző gazdasági válság idején.

A 2009-2011-es időszakban a televíziók, hűtőszekrények, tűzhelyek és mobiltelefonok eladásai mennyiségileg kb. a felükre csökkentek 2008-hoz viszonyítva. 2008-ban az ágazat árbevétele 2,5 milliárd euró volt, ami 2012-re 1,4 milliárdra csökkent, azóta azonban folyamatosan emelkedik.

Kapcsolódók

Kimaradt?