Kevés a vendég Szovátán, szenved a gyógyturizmus

Az egészségügyi, gazdasági és társadalmi válságból való kilábalás hosszú lesz és nehézkes,vélik az ágazati szakemberek.

Ötven százalékos átlagos kihasználtsággal működtek az év első tíz hónapjában az Ensana Health Spa Hotels, a korábbi magyar Danubius tulajdonában levő szovátai szállodák. Ez jobb a tavalyi 38 százaléknál, de még mindig elég gyengének számít, lényegesen elmarad a járvány előtti forgalomtól.

„A szállodák kihasználtsága továbbra is nagyon alacsony, mivel az emberek kevéssé bíznak a hatóságok kommunikációjában. Pillanatnyilag az emberek jelentős része kivár, november 23. utánra halasztják a foglalásokat, mert tudni szeretnék, hogy mi lesz a zöldigazolvánnyal kapcsolatos korlátozásokkal”- nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Andrei Rusu, az Ensana igazgatója.

A cég 23 millió lejbevétellel és 1 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet, s a menedzsment nem túl optimista a közeljövő kilátásait illetően. „Továbbra is 10-20 százalékkal a 2018-2019-es szint alatt vagyunk, s úgy gondoljuk, hogy a kilábalás ebből az egészségügyi, gazdasági és társadalmi válságból hosszú és nehézkes lesz. (…) A járványügyi intézkedések, az energiaárak rohamos növekedése, a munkaerőhiány, a beszállítók árainak az emelkedése, az üdülési utalványok jövő évi hiánya mind érezhetőek lesznek a romániai turisták vásárlóerejében” – véli Andrei Rusu.

Az üzletember szerint a munkaerőhiány nagyban sújtja az ágazatot. „Senki sem akar egy olyan ágazatban dolgozni, ahol ennyi korlátozás van, és ahol nincs meg a munkahely biztonsága közép- és hosszútávon” – mondja az Ensana igazgatója. Véleménye szerint az elhúzódó kormányválság sem tesz jót az üzletmenetnek: „A gazdasági stabilitáshoz politikai stabilitásra van szükség. Határozott irányvonal nélkül a hatóságok többet ártanak, mint használnak.”

Az Ensana három szállodát működtet Szovátán. A cég tulajdonában összesen 56 hotel van Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Nagy-Britanniában és Romániában.

(Nyitókép: Madarász Ákos)

Kapcsolódók

Kimaradt?