Bővítették az erdélyi sörgyár termelési kapacitását

A japán tulajdonos 50 millió eurós beruházást hajtott végre a több mint 100 éves múltra visszatekintő brassói üzemben.

Fontos fejezetéhez érkezett a brassói sörgyár bővítése és korszerűsítése, jelentette be az Ursus Breweries. A gyárban egy új palackozó sort helyeztek üzembe, valamint két, összesen 3 ezer négyzetméteres raktárat, laboratóriumokat és irodahelyiségeket építettek egy 50 millió eurós beruházás keretében.Fotó: Pexels

„Három évvel ezelőtt vágtunk bele a legmerészebb beruházási projektek egyikébe, melynek célja a brassói gyárunk felpezsdítése volt” – idézi az economedoa.ro Michal Mrowiecet, a vállalat elnökét.

Az új palackozó sort október 26-án adták át, az Asahi Group Holdings vezérigazgatójának, Acusi Kacukinak a jelenlétében. Hosszú idő óta ez az első ekkora volumenű fejlesztés a romániai söriparban, mely az elmúlt években több termelési kapacitást számolt fel. A beruházás még nem ért véget, jövőre helyeznek majd üzembe egy új, a sör szűrésére szolgáló berendezést.

A japán Asahi 2018-ban vásárolta meg az Ursus Breweriest egy több európai országot érintő tranzakció keretében. Az első számú hazai sörgyártó korábbi tulajdonosa a dél-afrikai SABMiller volt. A brassói mellett az Ursus Breweries további két gyárat működtet, Temesváron és Buzăuban.

Romániában a sörfogyasztás évek óta leszálló ágon van. 2020-ban még 16,75 millió hektolitert főztek a hazai gyártók, tavaly azonban már csak 15,8 milliót. Az ágazati üzletemberek egyöntetű állításai szerint idén folytatódott a kereslet visszaesése, aminek fő oka a vásárlóerő csökkenése. Az elmúlt két évtizedben a csúcsot 2008 jelentette 20,2 millió hektoliteres termeléssel, a mélypontot pedig 2014, mindössze 14,9 millióval.

Kapcsolódók

Kimaradt?