Huszonkétmillió eurót fektetnek a japánok két erdélyi sörgyárba

Egyre több, viszonylag drága és jó minőségű sört iszunk, az alkoholmentes termékek forgalma szintén nő.

Növeli brassói és temesvári gyárainak termelési kapacitását az Ursus Breweries Rt. tulajdonosa, az Asahi Breweries. Ezt a japán cégcsoport európai vezérigazgatója, Paolo Lanzarotti jelentette be, egy lengyelországi sajtótájékoztatón, melyen az Asahi Breweries Europe Group tavalyi gazdasági eredményeit ismertették. A 22 millió eurós befektetésre az idei év folyamán kerül sor.

„A romániai piac lassú ütemben fejlődik, s ez a tendencia folytatódni fog az elkövetkező időszakban is. A prémium kategória jelentősége rohamosan fog nőni. Az üzlei kilátások jók, nagyon elégedettek vagyunk a romániai történésekkel” – nyilatkozta Lanzarotti.

A japán Asahi csoport tavaly vette meg az Ursus Breweries Rt.-t, több más közép-európai leányvállalattal egyetemben, a dél afrikai SABMillertől. Az 1400 alkalmazottat foglalkoztató Ursus a legnagyobb hazai sörgyártó, piaci részesedése 36 százalék körül van. A vállalat mindhárom vezető márkája, a Timișoreana, az Ursus és a Ciucaș, erdélyi gyökerű.

Az Ursus-termékek a legkelendőbbek

Jelenleg az Ursus Breweries termékei a legkelendőbbek a prémium-, a középkategóriás- és az olcsó sörök között is. A szuper-prémium az egyetlen piaci szegmens, melyben nem éllovas a cég, ám ezt a pozíciót is megcélozták az Asahi Super Dry közelmúltban történt piacra dobásával. Ez a legnépszerűbb japán sör, a Felkelő Nap Országában eladott minden második sör Asahi Super Dry.

A hazai sörfogyasztás 2 százalékkal nőtt 2017-ben, egy átlagos romániai lakos 82 litert eresztett le a torkán. A piaci adatok azt mutatják, hogy a fogyasztói szokások átalakulóban vannak, a tavalyi volt sorozatban a második év, amikor esett a pillepalackos termékek eladása. A csökkenés ellenére a műanyag palackos sör a teljes eladott mennyiságnek még mindig az 50,9 százalékát tette ki.

Ezzel párhuzamosan megugrott a drágább, minőségi sörök iránti kereslet. Ezt a jelenséget jól példázza, hogy a második legnagyobb romániai gyártónak számító Heineken árbevétele 4 százalékkal csökkent, ám a névadó márka eladásai 10 százalékkal nőttek. Ennél is parádésabban teljesített a Carlsberg, a világ legnépszerűbb dán söréből 21 százalékkal többet ittunk, mint egy évvel korábban.

Az alkoholmentes iránt is nőhet a kereslet

A szakemberek arra számítanak, hogy a prémium kategóriás termékek mellett az alkoholmentes sör lesz a növekedés motorja az előttünk álló időszakban. „Minden piacon kétszámjegyű növekedést tapasztalunk. Kizárt, hogy Romániában ne játszódna le hasonló fejlődés, hogy ne duplázódna meg a piac 3-4 év alatt” – véli Grant Mckenzie, az Asahi Breweries Europe Group marketing menedzsere. Tavaly az idehaza eladott sör 2,6 százaléka volt alkoholmentes, míg például Szlovákiában ez az arány 13,2 százalék.

A szakemberek idén is a sörfogyasztás lassú, 2 százalék körüli növekedésére számítanak. A gyártók malmára hajtja a vizet, hogy néhány héten belül kezdődik a labdarúgó világbajnokság, s az ilyen jellegű világversenyek mindig felfelé srófolják az eladásokat

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?