Újabb romániai sörgyár zár be

A kommunizmus éveiben alapított galaci sörgyár 1998 óta egy belga cég, a Martens Brouwerij tulajdonában van.

Leállítják a termelést márciusban a Martens Rt. galaci gyárában, írja az economica.net gazdasági hírportál. Az üzemet működtető cég nem szűnik meg, a továbbiakban kizárólag sörforgalmazással foglalkozik majd.Fotó: Pixabay

A galaci sörgyárat 1978-ban hozták létre, s 1998-ban került az 1758-ban alapított belga Martens Brouwerij tulajdonába. A vállalat a többi nagy romániai gyártótól eltérő üzletpolitikát folytatott: főleg áruházláncok számára állított elő azok márkanevei alatt forgalmazott söröket, de voltak saját termékei is (Lup, Postăvaru, MaDonna). A galaci gyár exportra is dolgozott.

A termelés leállítása nem meglepő, mivel 2016 óta a cég folyamatosan veszteséges volt. 2020-ban az árbevétele 35,6 millió lej volt, ami 2021-ben 21,8 millióra csökkent, az évet pedig 5,6 millió lejes deficittel zárta. A tavalyi év pénzügyi adatai még nem ismertek.

2015-ben még 141 fő dolgozott a vállalatnál, 2021-ben azonban már csak 75. A termelés leállításával a munkahelyek zöme megszűnik, azt azonban, hogy pontosan hány, a Martens egyelőre nem közölte.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a hazai sörgyárak száma, s idén még egy be fog zárni, a Heineken tulajdonában levő konstancai. A gyártási kapacitás csökkentésének az egyik oka az, hogy Romániában a sörfogyasztás évek óta stagnál.

Kapcsolódók

Kimaradt?