banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

BNR: leghamarabb az évtized végén vezethetjük be az eurót

Így is csak abban az esetben, ha rövid időn belül átfogó államháztartási reformot hajtunk végre.  

România – Zona Euro MONITOR címmel közölt Daniel Dăianu, az Adótanács elnöke által koordinált tanulmányt a Román Nemzeti Bank (BNR). A dokumentum szerzői szerint a kormány által az idei évre kitűzött GDP-arányosan 4,4 százalékos költségvetési hiány megvalósíthatatlan. „A 2023-as 4,4 százalékos deficitcél nem volt reális, adott lévén a gazdasági konjunktúra és a költségvetés szerkezete” – olvasható a tanulmányban.Fotó: Pixabay

Ha a kormány életbe léptet egy korrekciós programot, akkor a hiány 5,5 százalék körüli lehet. „Nehezen lehet elérni ezt a célkitűzést, mivel egy átfogó korrekciónak ára van. A kiigazítást nem lehet kizárólag a kiadási oldalon végrehajtani, a költségvetési bevételek növelésére is szükség van” – áll a dokumentumban.

A szerzők szerint elengedhetetlen, hogy Románia éves adóbevételei belátható időn belül elérjék a régió átlagát. Ez jelentős növekedést feltételez, mivel jelenleg nálunk jelenleg a GDP 27 százalékát teszik ki, míg Bulgáriában 31, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban pedig 33-34 százalékot. Erre nem csak azért van szükség, hogy jobban lehessen finanszírozni olyan létfontosságú területeket, mint az oktatás és az egészségügy, „hanem azért is, hogy hatékonyabban válaszoljunk majd a klímaváltozásból, a járványokból és más biztonsági fenyegetésekből fakadó sokkhatásokra.”

Az adóügyi/költségvetési kiigazítás célja, hogy 3 százalék alá szorítsa az éves költségvetési hiányt. Ha ez 2025-ben megtörténik, akkor az évtized végére adottak lesznek a feltételek az euró bevezetéséhez, állapítja meg Daniel Dăianu az elemzés bevezetőjében.

A kormány hosszú hetek óta kommunikál egy szeptemberben beveztésre kerülő komplex intézkedés csomagról, mely egyaránt célozná az állami bevételek növelését és a kiadások csökkentését. Bár már közeledik augusztus vége, egyelőre semmi véglegeset nem tudni arról, hogy milyen változtatásokat fog eszközölni a kormány, s nagyon úgy tűnik, hogy ezzel még maguk az illetékesek sincsenek tisztában.  

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?