A jegybankot ostorozza a PSD az euró árfolyamának elszabadulása miatt

A Román Nemzeti Bankot (BNR) teszi felelőssé a Szociáldemokrata Párt (PSD) a lej euróhoz képesti folyamatos gyengülése miatt.

A PSD Facebook-oldalán közzétett állásfoglalás szerint „ha nincsenek természetes okai az euró árfolyama növekedésének, akkor az csak mesterségesen történhet”. A szociáldemokraták furcsállják a lej gyengülését olyan körülmények között, hogy „nőtt a külföldi befektetések száma, ami több eurót hozott az országba, több európai támogatást sikerült lehívni, ami következtében több euró érkezett Romániába”.

 

A PSD azért sem érti az euró erősödését, mert „kevesebb román állampolgár távozott az országból, és ők kevesebb eurót vittek ki, nem nőtt az import, és így nem volt szükség több valutára, Románia körül az euró árfolyama csökken”. A szociáldemokraták szerint mindezekért elmondható, hogy az euró árfolyamának növekedése mesterséges. „Mit tesz a Román Nemzeti Bank, amelynek kötelessége a bankrendszer felügyelete és az árfolyam stabilitásának biztosítása?” - teszi fel a kérdést a PSD.

A nagyobbik kormánypárt a múlt héten is bírálta a BNR-t az euró árfolyamának növekedése miatt. A PSD akkor azt nehezményezte, hogy miért nem használja fel a jegybank a valutatartalékait a lej gyengülésének mérséklésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?