Autóipar: Romániában nagyon alacsony a termelékenység más EU-tagállamokhoz képest

Nálunk évi 2,5 legyártott autó esik egy ágazati dolgozóra, a szlovákoknál 12,8, a szlovéneknél pedig 13,2.

Közel 195 ezren dolgoznak az autóiparban Romániában, derüli ki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legújabb jelentéséből. Ez a negyedik legnagyobb létszám az Európai Unióban a német (919 ezer), a francia (238 ezer) és a lengyel (214 ezer) után. Románia megelőz egy sor, több gépkocsit gyártó országot, amilyen Olaszország, Csehország, Szlovákia vagy Magyarország.

Ha az autóiparban dolgozók számát a feldolgozóipari alkalmazottak összlétszámához arányítjuk, akkor Románia az első helyen áll az EU-ban, holtversenyben Szlovákiával. Idehaza a feldolgozóiparban dolgozók 15,7 százalékát foglalkoztatja az ágazat, beleértve az alkatrészgyártást is. Ez jóval magasabb az Európai Unió 8,6 százalékos átlagánál.

A legnagyobb európai autógyártónak számító Németországban az ágazatban adja a feldolgozóipari munkaerő 11,3 százalékát. Csehországban 13,7, Spanyolországban 8, Olaszországban pedig mindössze 4,7 százalék az autóiparban dolgozók részaránya a feldolgozóiparon belül.

A termelékenység tekintetében ellenben az uniós ranglista végén szerénykedünk. Romániában egy ágazati dolgozóra évi 2,5 legyártott gépkocsi jut, míg az EU-s átlag ennek szinte a háromszorosa, 7,4. A termelékenység a spanyoloknál a legnagyobb, ahol egy ágazati munkavállalóra 18 autó jut. Az ibériai államot Szlovénia és Szlovákia követi 13,2, illetve 12,8 autó/dolgozó/évvel. Ez azt jelenti, hogy a két romániai autógyár európai viszonylatban viszonylag elavultnak számító, nagy élőmunka igényű technológiát használ, az ágazatban pedig magas az alkatrészeket gyártó beszállítók aránya.

Az ACEA adatai szerint tavaly Romániában 437620 személyautót gyártottak. Lengyelországban 450 534, Olaszországban 796 876 gépkocsi készült tavaly, Szlovákiában, Csehországban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban pedig hétszámjegyű volt a darabszám.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?