Nem enyhül az alkatrészhiány, ismét leáll a Dacia-gyár

A legnagyobb hazai autógyártó kb. 600 millió euró bevételtől esik el a mikrochipek hiánya miatt.

Öt napon át szünetel a termelés szeptemberben az Automobile Dacia üzemében. Ez már az ötödik alkalom idén, hogy a vállalat kénytelen szüneteltetni a munkát. Korábban februárban, márciusban, áprilisban és júliusban volt kényszerszünet a mioveni-i gyárban.

A leállás oka ugyanaz, mint korábban: a mikrochipek hiánya. Ha teljes kapacitással dolgozik, akkor a Dacia-gyárban napi 1 400 gépkocsit szerelnek össze. Az ötnapos kiesés 7 ezer járművet jelent. 15 ezer eurós átlagárral számolva ez 100 millió euró veszteséget jelent a gyártó számára.

Idén 25 kényszerű szünnap volt, melyek miatt az Automobile Dacia bevételei 600 millió euróval maradnak el a tervezettől. Mivel a termelés nagyja exportra megy, az alkatrészhiány miatt tovább nő a máris hatalmas külkereskedelmi mérleghiány. Könnyen meglehet, hogy nem a mostani az utolsó idei kényszerszünet, a globális mikrochip termelés ugyanis továbbra is kisebb a keresletnél.

Az alkatrészhiány az egész világ autóiparát érinti. Németországban például, az ágazati szakmai szövetség becslései szerint idén a tervezett mennyiségnél 400 ezerrel kevesebb személygépkocsit gyártanak.

Az Autógyártók Romániai Egyesületének (ACAROM) az adatai szerint a Dacia 145 515 személygépkocsit gyártott 2021 első félévében, míg a Ford 91 148 darabot. Összességében a termelés 26 százalékkal volt nagyobb a tavalyinál, azonban elmaradt a két évvel korábbitól. 2020 első félévében, a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében 29 százalékkal esett vissza a hazai autóipar teljesítménye.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?