Ismét leállt a Dacia-gyár a chiphiány miatt

Ezúttal egyetlen napig szünetelt a termelés Mioveni-ben.

„Az elektronikai alkatrészek hiánya továbbra is sújtja az autóipart, így a Daciát is. Mindent megteszünk, hogy korlátozzuk a termelésre gyakorolt hatását, szorosan együttműködünk a beszállítókkal. Kríziskezelő egységeket hoztunk létre, minden szükséges intézkedést megtettünk. Mindezek ellenére július 26-án a mioveni-i jármű üzem működése szünetelt” – tájékoztatott az Automobile Dacia Rt.

Ez már a tizennegyedik elvesztegetett munkanap volt az idén a Daciánál, a kiesés minden esetben a mikrochip-hiány volt. Február és március folyamán öt napig szünetelt a termelés, májusban pedig további nyolc napon keresztül.

Korábban a Ford Románia is kénytelen volt szüneteltetni a termelést, három alkalommal: február 26. és március 10., illetve május 10. és 14. között, valamint április 29-én. A craiovai üzemben most gőzerővel folyik a munka, napi 1 000 gépkocsit szerelnek össze, miután július elején visszatértek a három váltáshoz. Korábban szintén az alkatrészhiány miatt álltak át a kétváltásos munkarendre.

A craiovai gyár, a kölnivel egyetemben, a Ford kivételezett helyzetben levő üzemei közé tartozik. Ezekben készül a vállalat jelenlegi két húzómodellje, a Puma és a Fiesta, ezért odairányítják a rendelkezésre álló chipek zömét. Más Ford gyárak már 20 napot is álltak idén az alkatrészhiány miatt.

Szakemberek újabb leállásokra számítanak a második félévben, a mikrochipek hiánya ugyanis nemhogy enyhült volna az elmúlt hónapokban, hanem súlyosbodott, már az okostelefon gyártók is megszenvedik.

A hazai autógyártás idén már legalább félmilliárd eurós veszteséget szenvedett el a termelés kényszerű szüneteltetése miatt, ami meglátszik a külkereskedelmi mérleg állapotán is.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?