banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Aggódik a BNR: 55 százalék a fenntartható államadósság felső határa

A Román Nemzeti Bank szerint nem kellene megnyomorítani az elkövetkező generációkat a rohamosan növekvő adósságállománnyal.

Nem finanszírozható tartósan a bruttó hazai termék (GDP) 55 százalékát meghaladó értékű államadósság, figyelmeztet a Román Nemzeti Bank (BNR). A korábban már több, elismert gazdasági szakember által megfogalmazott megállapítás a BNR által csütörtökön nyilvánosságra hozott, Jelentés a pénzügyi stabilitásról című dokumentumban olvasható.

A jegybank szakemberei szerint aggodalomra ad okot, hogy tavaly 12 százalékponttal nőtt az államadósság, amihez további 2,6 százalék adódott 2021első öt hónapjában. Május végén az államadósság a GDP 49,7 százalékát tette ki. „Ez a legmeredekebb emelkedés az elmúlt kilenc évben, ami a fenntarthatósági küszöb közelébe helyezi az államadósságot, a BNR becslései szerint” – áll a dokumentumban.

A központi bank arra inti a kormányt, hogy mihamarabb hajtson végre államháztartási reformot, ami biztosítja a fenntarthatóságot, valamint azt, hogy az ország továbbra is könnyen és alacsony költségek mellett juthasson hozzá külső pénzügyi forrásokhoz.

Ez utóbbi kifejezetten fontos, a költségvetési hiány ugyanis belső forrásokból nem finanszírozható. A nemzetközi piacokról felvett hitelek értéke ez év áprilisának végén 55 százalékkal haladta meg a 2019 végi szintet, míg a belföldi hitelállomány csak 29 százalékkal gyarapodott.

„Az államadósság fenntarthatósága nem csak a mutatónak egy adott, kritikus szint alatti tartását jelenti, hanem annak a biztosítását is, hogy a további eladósodásnak olyan aktívumok, vagy a gazdaság olyan strukturális átalakításai felelnek meg, amelyek lehetővé teszik az adósságok törlesztését úgy, hogy az ne járjon rendkívüli áldozatokkal az eljövendő generációk számára” – olvasható a jelentésben. A BNR szerint a gazdasági struktúra modernizálása során prioritást kellene élvezzen az uniós források felhasználása.

Nemzetközi összehasonlításban Románia eladósodottsága még mindig viszonylag alacsony szintű, azonban a gazdaságilag fejlettebb országok könnyebben tudják kezelni a nagy államadósságot. Jelenleg nyolc EU-tagállamnak van Romániánál kisebb GDP-arányos államadóssága. A legkevésbé eladósodott tagállam Észtország, 18,5 százalékkal, a legrosszabb helyzetben pedig Görögország van, melynek a hitelállománya a GDP 209,3 százalékának felel meg. Az EU átlaga 92,9 százalék, míg Magyarország GDP-arányos államadóssága 81 százalék.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?